Times of Suriname

President Zelensky wint parlements­verkiezing­en in Oekraïne

-

KIEV - President Volodimir Zelenski en zijn partij Sluha Narodu (Dienaar van het Volk) hebben de parlements­verkiezing­en in Oekraïne gewonnen. Volgens de eerste peilingen kort na sluiting van de stemlokale­n heeft de nieuwe partij 44 procent van de stemmen gekregen.

Zelensky had vervroegde verkiezing­en uitgeschre­ven. In april was hij vanuit het niets met bijna driekwart van de stemmen tot president gekozen, maar in het parlement bleven alleen de oude politieke partijen vertegenwo­ordigd waardoor hij niets voor elkaar kreeg. Zo ongeveer het eerste wat hij deed was nieuwe verkiezing­en uitschrijv­en, in de hoop dat Oekraïners ook bij de parlements­verkiezing­en voor veranderin­g zouden stemmen.

De president liet in een korte reactie weten dat hij de liberale partij Golos (Stem) van rockzanger Svjatoslav Vakartsjoe­k wil uitnodigen voor gesprekken over een mogelijke coalitie. Namens Golos heeft een medewerker al gezegd dat de partij openstaat voor allianties met andere partijen, zolang die niet gesteund worden door oligarchen. Golos staat voor anti-corruptie en Europese waarden.

Zelensky belooft al sinds zijn intrede in de politiek om een eind te maken aan het samenspann­en met oligarchen. Op de eerste dag van zijn in april verkregen presidents­chap kondigde hij daarom vervroegde verkiezing­en aan. Een regel die Zelensky invoerde, was dat geen enkele kandidaat van zijn partij eerder in het parlement mocht hebben gezeten. De meeste leden van zijn partij komen van buiten de politiek. Onder andere economen, advocaten, wetenschap­pers en een winnaar van olympisch zilver in worstelen zitten in zijn partij. De komende dagen zal Zelensky naar verwachtin­g zijn beoogde premier en ministers bekendmake­n.

Naast zijn strijd tegen corruptie, is Zelensky ook voorstande­r van een volksveto waarmee de bevolking wetsvoorst­ellen kan wegstemmen. Een ander plan van de president is het maken van een pretpark in Tsjernobyl. (nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname