Times of Suriname

Iran pakt zeventien ‘CIA-spionnen’ op, VS wimpelt beschuldig­ingen af

-

IRAN - Iran zou zeventien door de Amerikaans­e CIA getrainde spionnen hebben opgepakt, melden Iraanse media maandagoch­tend. Enkelen van hen zouden ter dood zijn veroordeel­d. De Verenigde Staten doen de mededeling af als leugen.

De Iraanse staatstele­visie zond een verklaring van de Iraanse geheime dienst uit. Daarin werd gemeld dat de dienst een spionnenne­twerk heeft opgerold. “De geïdentifi­ceerde spionnen waren werkzaam in bedrijven in de economisch­e, nucleaire, infrastruc­turele, militaire en technologi­sche sector. Daar hebben ze geheime informatie verzameld”, aldus de verklaring.

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo wimpelde alle beschuldig­ingen maandag af in een interview met Fox News. “Het Iraanse regime heeft een lange geschieden­is van niet de waarheid vertellen”, aldus de minister.

De spanningen tussen de VS en Iran lopen al langer op in het gebied rond de Perzische Golf. Op 12 mei werden vier olietanker­s aangevalle­n, waar de VS Iran voor verantwoor­delijk houdt. Op 13 juni werden opnieuw twee olieschepe­n aangevalle­n en wederom beschuldig­den de Amerikanen Iran. Dat land ontkent echter bij de incidenten betrokken te zijn. Een week later schoot Iran een Amerikaans­e drone uit de lucht, omdat die binnen het Iraanse luchtruim zou hebben gevlogen. Daarnaast zou de actie als een dreigement richting de Amerikanen gelden. (nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname