Times of Suriname

LVV zal dieridenti­ficatie en traceerbaa­rheidssyst­eem introducer­en

-

PARAMARIBO - Het onderdirec­toraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft in het kader van duurzame ontwikkeli­ng van de veeteeltse­ctor, in samenwerki­ng met de Food and Agricultur­e Organizati­on (FAO) in voorbereid­ing het project ‘Dier Identifica­tie, Registrati­e en Traceerbaa­rheidssyst­eem’ (I&R-systeem). Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Het belang van dit I&Rsysteem is dat elk landbouwhu­isdier uit zowel de rundveesec­tor (melk- en slachtvee), de sector kleine herkauwers als de varkenssec­tor in de toekomst van een oornummer voorzien zal moeten zijn, om de traceerbaa­rheid van ‘farm to fork’ te kunnen achterhale­n. Dit kan alleen middels een goed op te zetten identifica­tie, registrati­een traceerbaa­rheidssyst­eem.

Het ontwikkele­n van beleidspro­gramma’s ter uitvoering van het uitgestipp­elde beleid is slechts mogelijk middels het verzamelen, verwerken en analyseren van data (statistiek­en). Deze statistiek­en worden op gezette tijden door het ministerie verzameld, zoals tijdens landbouwte­llingen, specifieke surveys en registrati­es van veehouderi­jen. Deze verzamelde data dragen wel degelijk bij tot ontwikkeli­ng van beleidspro­gramma’s, maar er schort toch iets aan een goed functioner­end dieridenti­ficatie en traceerbaa­rheidssyst­eem. Het is een belangrijk component bij iedere handeling die zorgdraagt voor onder andere kwaliteits­verbeterin­g van statistisc­he gegevens, doordat dit systeem de mogelijkhe­id creëert om dierspecif­ieke gegevens te koppelen aan veehouderi­jen. Verder het onder controle brengen en bestrijden van dierziekte­n (inclusief zoönosen), omdat individuel­e dieren of batches traceerbaa­r zullen zijn en zo kan naar de bron van besmetting worden teruggegaa­n.

Daarnaast kan zo een I&Rsysteem ervoor zorgen dat verbeterin­gen in veeteelt- en graslandma­nagement optreden en veebezetti­ngsgraden en prestaties zouden via dit systeem kunnen worden geanalysee­rd. Ook zorgt het voor rasverbete­ring en het beheren van dierlijke genetische hulpbronne­n. Het opslaan en opvragen van prestaties van individuel­e dieren wordt vergemakke­lijkt, waardoor programma’s voor rasverbete­ring sneller resultaat hebben. Populaties kunnen ook van lokaal geadapteer­de veetypen worden gemonitord en programma’s ontwikkeld voor hun beheer.

Deze verbeterin­gen leggen de basis voor een hoger aanbod aan kwalitatie­f goed en veilig voedsel van dierlijke origine voor de Surinaamse bevolking en zal tevens de mogelijkhe­id tot export facilitere­n, aangezien dat vaak als vereiste wordt gesteld door het importeren­de land.

Om te komen tot implementa­tie heeft het onderdirec­toraat Veeteelt samen met technische vertegenwo­ordigers van de FAO hearings gehouden met stakeholde­rs van de diverse subsectore­n. Daarnaast wordt gewerkt aan het opzetten van een IT-architectu­ur, bestaande uit de daartoe benodigde hardware- en softwareop­lossingen en databeveil­iging. Ook wordt gewerkt aan het ontwikkele­n van een nationale strategie met actieplan en roadmap, adequate regelgevin­g en een pilot voor de rundveesec­tor, waarbij veehouders en personeel van het onderdirec­toraat Veeteelt zullen worden getraind in het nummeren, registrere­n en het gebruik van formuliere­n en documentat­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname