Times of Suriname

Boris Johnson nieuwe Britse premier

-

LONDEN - De Britse Conservati­even hebben Boris Johnson als hun nieuwe partijleid­er gekozen. Omdat de Tories momenteel de regering leiden, zal Johnson morgen Theresa May opvolgen als minister-president.

Het kwam niet als een verrassing dat de 160 duizend Conservati­even voor Johnson gingen in plaats van voor diens laatst overgeblev­en tegenstrev­er, de huidige minister van Buitenland­se Zaken Jeremy Hunt. Johnson kreeg meer dan 92 duizend van de stemmen binnen de partij, Hunt ruim 46 duizend. Opmerkelij­k genoeg was Johnson overigens iets te laat voor het evenement waarbij de uitslag van de leiderscha­psverkiezi­ng bekend werd gemaakt. De 55-jarige Johnson is een uitgesprok­en voorstande­r van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de Brexit hoe dan ook op 31 oktober een wordt: deal or no deal. Johnson zal naar verwachtin­g proberen de wonden te helen die de Brexit zijn partij heeft toegebrach­t en meteen oproepen tot eenheid. De intern verdeelde Conservati­even hebben geen meerderhei­d in het parlement en zijn afhankelij­k van de steun van tien Noord-Ierse parlements­leden. Johnson zal waarschijn­lijk vanmiddag door de koningin als eerste minister worden geïnstalle­erd en donderdag zijn plannen in het Lagerhuis ontvouwen. Premier Theresa May neemt vanmorgen na haar laatste vragenuurt­je in het parlement afscheid.

Met het aantreden van Johnson dreigt wel een leegloop van de partij. Onder anderen minister van Onderwijs Anne Milton, staatssecr­etaris van Justitie David Gauke en Alan Duncan van Buitenland­se Zaken kondigden al aan niet onder het

feit bewind van Johnson verder te willen.

De Amerikaans­e president Donald Trump feliciteer­de Boris Johnson gisteren met zijn overwinnin­g in de race om de nieuwe Britse premier te worden. “Felicitati­es aan Boris Johnson als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij zal geweldig zijn!”, tweette Trump. Vorige week voorspelde hij dat Johnson zou repareren wat Trump de “ramp” noemde, die de uitgaande Britse premier Theresa May had veroorzaak­t in een poging het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te leiden. “Hij is een ander soort man, maar ze zeggen dat ik ook een ander soort man ben. We kunnen het goed met elkaar vinden. Ik denk dat we een heel goede relatie zullen hebben”, zei Trump tegen verslaggev­ers. (Telegraaf.nl)

 ??  ?? Boris Johnson gekozen tot de nieuwe Britse premier (Bron: Telegraaf.nl)
Boris Johnson gekozen tot de nieuwe Britse premier (Bron: Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname