Times of Suriname

Zoon Halsema in juli opgepakt voor inbraak Burgemeest­er reageert in brief

-

AMSTERDAM - De vijftienja­rige zoon van de Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema is op 14 juli opgepakt door politieage­nten. De aanhouding wordt in De Telegraaf bevestigd door de woordvoerd­er van Halsema en advocaat Peter Plasman. Halsema haalde gisterocht­end in een open brief flink uit naar de krant.

Volgens haar heeft De Telegraaf onjuiste informatie gepublicee­rd en de zaak uit zijn verband getrokken. Meerdere politiemen­sen zeggen volgens de krant van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het incident.

Volgens De Telegraaf werd de jongen na een achtervolg­ing opgepakt. De krant schrijft dat hij en een andere jongen betrapt zijn bij een inbraak in een woonboot. Daar zouden twee messen zijn aangetroff­en. Op de vluchtrout­e vonden agenten vervolgens nog een alarmpisto­ol.

Burgemeest­er Halsema voelt zich genoodzaak­t te reageren, omdat de krant spreekt over een “doofpot” en zich baseert op “anonieme bronnen”. mIn de open brief verdedigt Halsema haar zoon. Volgens haar heeft hij geen gewapende overval gepleegd en was hij “wat aan het klieren met zijn vrienden in een verlaten woonboot”.

De politie zou op de overlast zijn afgekomen, waarna haar zoon uit paniek wegrende. Volgens Halsema heeft haar zoon tijdens het vluchten een nepwapen weggegooid en is hij toen alsnog ingerekend. “Met het betreden van de woonboot en het weggooien van het wapen heeft hij de wet overtreden en de gevolgen moet hij dragen.”

Halsema zegt langdurige gesprekken te hebben gevoerd met haar zoon. Ook laat ze weten in de wachtkamer van het Openbaar Ministerie (OM) te zitten, omdat de zaak is overgedrag­en aan het parket Haarlem om belangenve­rstrengeli­ng te voorkomen.

“Ik heb vanaf het eerste moment gezegd dat hij als elke Amsterdams­e jongen behandeld dient te worden. Wél hoopte ik dat men discreet kon zijn, omdat de publicitei­t hem vanwege mijn functie jaren kan achtervolg­en.” Ze benadrukt in de brief dat er geen sprake is van een “doofpot”, maar van een privékwest­ie. “Bij vergelijkb­are zaken van een jongen van vijftien jaar zouden diens gegevens nooit openbaar zijn gemaakt. Van mijn zoon weet iedereen na vandaag wat hij heeft gedaan - vriendjes, leraren en familie - voordat er een rechterlij­k oordeel is geveld.” Volgens Halsema heeft de politie in eerste instantie zijn naam afgescherm­d en gebeurt dit vaker bij dergelijke zaken. “De Telegraaf heeft hem op de voorpagina veroordeel­d voor een delict dat hij niet heeft gepleegd”, vervolgt de Amsterdams­e burgemeest­er. “Ik verdien het om elke dag gecontrole­erd te worden en ter verantwoor­ding te worden geroepen, dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdams­e jongen die een fout heeft gemaakt die hij moet herstellen.”

Plasman zegt in De Telegraaf dat de gegevens inderdaad zijn afgescherm­d, “omdat er nog weleens in systemen wordt geneusd” en de zaak ter afhandelin­g aan een ander parket is overgedrag­en.

De advocaat van Halsema’s zoon vindt de termen ‘gewapende inbraak’ en ‘wapenbezit’ in dit geval zwaar overtrokke­n. Zo schetst hij in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat de jongens met een brandbluss­er spoten en dat dit wijst op puberaal gedrag. “En niet meer dan dat. Hij is scholier en nooit eerder met de politie in aanraking geweest.”

(NU) 08:00 Olympics Doc.: The Olympic Games in Paris 1924 11:00 Basketball Doc.: Shock The Game

12:15 UEFA Super Cup : Liverpool - Chelsea (Herh.)

14:25 Racing Doc.: History of Formula 1

16:05 Copa Do Brazil - Semi Final 1st leg: Gremio - Athletico - PR (Herh.)

18:20 Basketbal Doc.: Magic & Bird: A Courtship of Rivals 19:45 Soccer Doc.: Englands World Cup Lionesses

20:45 Movie: Race

23:00 Movie: Skating to New York

00:30 ESPN 08:00 Movie: Project A 2

09:40 Doc.: Live from Space

11:10 Comedy Serie: The Fresh Prince of Bel-Air

11:55 Movie: North

13:20 Kinder Serie: Pokémon

14:00 Movie: Bad Cat

15:30 Movie: Pinocchio

16:40 Comedy Serie: Friends

17:10 Reality show: Catfish

17:55 Movie: Godzilla: King of the Monsters

20:05 Talkshow: The Late Late Show with James Corden 20:50 Drama Serie: The Haves and the Have Nots

21:35 Movie: Light of My Life

23:35 Movie: 21 Jump Street

01:15 MTV

06:00 Cartoons

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname