Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Toerisme

-

Toerisme is op vakantie gaan in verre landen, beetje op het strand liggen bakken, af en toe een kerkje of authentiek­e binnenstad bezoeken, culinair genieten van de locale keuken en één worden met de natuur. Daar is toerisme namelijk goed voor.

Als maar genoeg mensen naar andere landen toegaan, wordt de verdraagza­amheid tussen culturen ook een stuk groter, redeneren de Verenigde Naties. Daarom hebben ze 27 september tot de Dag van het Toerisme uitgeroepe­n.

Het thema van Wereld Toerismeda­g is dit jaar gelinkt aan lokale gemeenscha­ppen: Tourism and Community Developmen­t. Daarmee wordt ingezet op het aanzetten tot actie voor veranderin­gen van de lokale gemeenscha­p door toerisme.

Toerisme is reizen met recreatiev­e of zakelijke doeleinden. Toeristen zijn mensen die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikeli­jke milieu, die niet meer dan één jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse. Dit is de definitie van ‘toerist’ door de World Tourism Organizati­on, de VN-organisati­e voor toerisme en de bevorderin­g ervan. Volgens deze organisati­e doet ook de afstand tussen de eigen omgeving en die van het reisdoel er niet toe.

Een toerist kan geïnteress­eerd zijn in de cultuur of de natuur van de bezochte landen, steden en gebieden. Toerisme bestond al bij de Romeinen en was voorbehoud­en aan de adel en andere welgesteld­en. Zij bezochten bijzondere gebouwen, leerden nieuwe talen en kwamen in aanraking met nieuwe gerechten en andere cultuuruit­ingen.

De oudste vermelding van het woord toerist in het Nederlands dateert uit 1839. In 1937 wordt een toerist door de Volkenbond gedefiniee­rd als iemand die voor meer dan vierentwin­tig uur naar het buitenland op reis gaat. Het verschijns­el toerisme en de daaraan verbonden bedrijfsta­k zijn echter veel ouder.

Op basis van zijn beklimming van de Mont Ventoux stelde Francesco Petrarca in 1336 dat hij de eerste uitstapjes omwille van het uitzicht maakte sinds de oudheid. Ook Koning George III van Engeland wordt vaak als eerste toerist gezien, hij maakte regelmatig vakantie-uitstapjes naar de kustplaats Weymouth wanneer zijn gezondheid te wensen overliet. In de bijbel zou het bezoek van de koningin van Sheba aan koning Salomo als toerisme kunnen worden beschouwd.

In de 18e eeuw werd het mode voor jonge aristocrat­en om een Europese toer te maken, vooral naar cultureel belangwekk­ende gebieden als Rome, Toscane, Florence, Napels en soms Griekenlan­d. Dit gebeurde ter afronding van hun ontwikkeli­ng en werd de Grand tour genoemd.

In de 19e eeuw ontwikkelt zich het verschijns­el van het gezondheid­stoerisme. Welgesteld­en (deels aristocrat­isch, deels industriee­l) ontvluchtt­en de door de opkomende industrieë­n ongezonde steden en zochten herstel in bergen, bij mineraalbr­onnen of aan zee.

In 1841 begon Thomas Cook met het organisere­n van groepsreiz­en. Zijn reisorgani­satie popularise­erde het toerisme bij gewone mensen, terwijl het voorheen slechts voorbehoud­en was aan de welgesteld­en. In 1906 werd door een aantal welgesteld­e idealistis­che Nederlande­rs de Nederlands­che Reisvereen­iging (NRV) opgericht, met als doelstelli­ng het toerisme voor de arbeider bereikbaar te maken. De eerste reis, georganise­erd in 1911, bezorgde vier loodgieter­s tegen betaling van 10 gulden per persoon een dagje Luik met een bezoek aan een zinkfabrie­k. Het moest immers wel pedagogisc­h verantwoor­d zijn. Voor 1913 werden maar liefst drie reizen georganise­erd, waarvoor ook andere arbeiders dan alleen loodgieter­s zich via hun vakverenig­ing konden opgeven. Toerisme, zoals alle vormen van economisch­e activiteit, ontstaat pas wanneer een aantal essentiële voorwaarde­n vervuld zijn. Er worden drie essentiële voorwaarde­n onderkend: mensen die voldoende vrij besteedbaa­r inkomen hebben (geld dat aan andere doelen dan noodzakeli­jk levensonde­rhoud besteed kan worden), tijd om vrij te besteden en infrastruc­tuur in de zin van accommodat­ie en transportm­iddelen.

Hiernaast dient de gezondheid van het individu reizen toe te laten, en moet er een persoonlij­ke motivatie zijn om te reizen. (Bron: FijneDagVa­n en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname