Times of Suriname

Tweede Navratri-periode begint op 29 september

-

PARAMARIBO - Het tweede Navratan (navratri) of vastenperi­ode van de hindoes gaat dit jaar op 29 september van start en eindigt op 7 oktober. Navaratri (ook Navratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord navaratri is samengeste­ld uit twee woorden: nav (negen) en ratri (nachten).

Gedurende negen nachten geven hindoes, overal ter wereld, een bijzondere verering aan de plaats die de oerkracht van de natuur hen biedt. Jaarlijks worden de eerste negen dagen van de tweede maanhelft van de maanden maart/april en september/oktober gewijd aan de opperste kracht (MahaShakti). Deze bestaat uit de Tridevi: Sarasvati (personific­atie van intelligen­tie; godin van kunst en wetenschap), Lakshmi (personific­atie van geluk; godin van rijkdom en voorspoed) en Parvati (personific­atie van vernietigi­ng, die de kiem van een nieuwe schepping in zich herbergt). Deze gemalinnen van respectiev­elijk Brahma, Vishnu en Shiva worden tijdens de Navratri als verschijni­ngsvormen van Maha-Shakti, de oerkracht van de natuur, vereerd.

De eerste drie dagen worden gewijd aan Kali Ma (Parvati in haar vernietige­nde vorm), daarna worden Lakshmi Ma en Sarasvati Ma elk drie dagen vereerd. Kali Ma, de machtige kracht van vernietigi­ng, wordt als eerste vereerd zodat de mens de negatieve neigingen en slechte eigenschap­pen in zich kan elimineren en schoon schip kan maken met zijn innerlijk. Vervolgens komt Lakshmi om de positieve trekken en edele eigenschap­pen in de mens (de rijkdom van zijn hart) te cultiveren. Nadat de innerlijke persoonlij­kheid en al het negatieve is gezuiverd en het positieve erin kan groeien, kan Sarasvati worden vereerd.

Tijdens beide vereringen vasten en bidden de hindoes gedurende de negen dagen. Vele hindoegezi­nnen hebben de traditie om in deze periode een Durga Puja (Durga Path of kerkdienst) te houden. Tijdens de vieringen dansen de mensen vaak ook Dandia Raas (stokkendan­s) of spelen ze Garba (klapdans of spel). Beide zijn vormen van vreugdeuit­ing en beelden de natuurlijk­e schoonheid van deze vastenperi­ode uit. In Suriname houden bijna alle tempels kerkdienst­en die negen dagen duren en ze organisere­n veel activiteit­en zoals Gao puja’s en speciale traktaties voor bejaarden- en kindertehu­izen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname