Times of Suriname

Aan de Surinaamse grachten startpunt nieuwe koers

-

Op 5 oktober start in Museum Van Loon de tentoonste­lling

Voor het eerst belicht het Nederlands museum hiermee de connectie tussen Suriname en de familie Van Loon in de 18de en 19de eeuw. Via verhalen van acht historisch­e personages – van slaaf gemaakten in Suriname tot welgesteld­e consumente­n in Amsterdam – wordt een gedeelde geschieden­is verteld. Nazaten van deze historisch­e personen reflectere­n in de tentoonste­lling op hun gemeenscha­ppelijke verleden. De tentoonste­lling is tevens de start van een koerswijzi­ging van Museum Van Loon. Waar voorheen vanuit een eurocentri­sch (kunst-)historisch frame werd geprogramm­eerd, wordt deze gekanteld naar een meerstemmi­g geluid.

Directeur Gijs Schunselaa­r: “Museum Van Loon vormt een voorbeeld van de welvaart die onze koloniale geschieden­is heeft voortgebra­cht. Langs diezelfde lijnen is een samenlevin­g ontstaan waarin gelijkwaar­dige representa­tie niet voor iedereen vanzelfspr­ekend is. Op vele plekken wordt onderzocht hoe gezamenlij­k bouwstenen voor een volwaardig­er maatschapp­ij gelegd kunnen worden. Ik denk dat Museum Van Loon als representa­nt van het koloniale verleden hierin een verantwoor­delijkheid heeft. Het museum wil dan ook een expliciete keuze maken door voor minstens de helft van zijn programmer­ing een podium te geven aan stemmen en creatieve uitingen die kunnen bijdragen aan de erkenning van andere geluiden. Dat betekent: ruimbaan voor makers, onderwerpe­n, esthetiek en curatoren die hun inspiratie en oorsprong niet vinden in een witte monocultuu­r, maar krachten verrijking leveren vanuit een niet-eurocentri­sch frame. Op weg naar een nieuwe balans, passend bij de veelkleuri­ge samenlevin­g die we zijn. Ik ben blij dat we deze omslag, waar we het afgelopen jaar

Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (17281863).

naartoe hebben gewerkt, nu gaan maken.” Medeconser­vator van Aan de Surinaamse grachten Marian Duff: “Toen ik bijna een jaar geleden voor het eerst Museum Van Loon binnenkwam, moest ik slikken. Met name de zwarte hoofden in het familiewap­en troffen me; ik heb er letterlijk een paar nachten niet van geslapen. Al snel werd me duidelijk dat het museum vanuit een intrinsiek­e motivatie nieuwe verhalen wil vertellen en zo zijn gangbare narratief wil verbreden. Dat het – zich zeer bewust van de geschieden­is waar het museum ook symbool voor staat – een open plek wil zijn met ruimte voor ieders stem. Ik vind het positief om te zien dat de aankomende tentoonste­lling wordt doorgezet in een nieuwe koers voor Museum Van Loon.” De tentoonste­lling Aan de Surinaamse grachten toont aan de hand van acht vensters de werking van de Surinaams-Amsterdams­e plantage-economie. De acht historisch­e personages zijn door de geschieden­is aan elkaar verbonden en tonen tezamen op concrete wijze een cirkel van betrokkenh­eid in ongelijkhe­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname