Times of Suriname

Klokkenlui­derrapport over relatie tussen Trump en Oekraïne vrijgegeve­n

-

VS - De inlichting­encommissi­e van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft gisteren een aangepaste versie van het klokkenlui­derrapport vrijgegeve­n, dat centraal staat in het aangekondi­gde onderzoek naar een mogelijke afzettings­procedure tegen president Donald Trump. Klokkenlui­derkwestie: -Trump zou de Oekraïense president onder druk hebben gezet om onderzoek te doen naar Joe Biden.

-In de week daarvoor schortte Trump financiële steun aan Oekraïne op. -Democraten hebben vooronderz­oek naar de afzettings­procedure aangekondi­gd vanwege machtsmisb­ruik.

Het rapport heeft betrekking op de relatie tussen Trump en de Oekraïense regering. De klokkenlui­der van de inlichting­endienst maakte zo’n twee weken geleden intern melding van “ongepaste” handelinge­n van de president.

In het rapport waarschuwt hij ervoor dat Trump zijn macht misbruikte toen hij de Oekraïense president vroeg zich te mengen in de verkiezing­en van 2020. Ook justitiemi­nister William Barr en Trumps advocaat Rudy Giuliani zouden in het schandaal een rol hebben gespeeld.

Eerder lekte al uit dat een gedeelte van het rapport gaat over een telefoontj­e dat Trump op 25 juli met zijn Oekraïense ambtsgenoo­t Volodymyr Zelensky pleegde. In dit gesprek heeft Trump hem verzocht een corruptieo­nderzoek te starten naar Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden. De klokkenlui­der schrijft in het rapport dat de regeringsm­edewerkers die destijds op de hoogte waren van het telefoontj­e “zeer ontdaan” waren en dat zij meteen vonden dat de president zijn macht had misbruikt. Na het gesprek zouden advocaten van het Witte Huis gelijk hebben overlegd over hoe ze met deze kwestie moesten omgaan. Van alle gesprekken die de president met regeringsl­eiders voert, worden transcript­en bewaard. Normaal gesproken krijgen regeringsm­edewerkers hier inzage in, maar uit het rapport blijkt dat het Witte Huis het gesprek van 25 juli heeft geprobeerd achter te houden.

De klacht van de klokkenlui­der is twee weken geleden al intern behandeld door de toezichtho­uder die het als “urgent zorgelijk en geloofwaar­dig” heeft bestempeld. Normaal gesproken moeten zulke kwesties binnen veertien dagen worden doorgegeve­n aan het Congres, maar dat is in dit geval niet gebeurd.

Joseph Maguire, die deze zomer door Trump is aangesteld als directeur van de Amerikaans­e inlichting­endienst, hield het rapport tegen, “omdat het geen betrekking had op een medewerker van de inlichting­endienst”.

Maguire getuigt momenteel in het Congres over de kwestie. Hij heeft onder andere toegezegd dat hij de klokkenlui­der toestemmin­g geeft om ook te gaan getuigen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname