Times of Suriname

Twee beoogd EU-commissari­ssen afgewezen

-

BELGIË - De Roemeense en de Hongaarse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie zijn voor de commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement onaanvaard­baar. De hoorzittin­gen van de Roemeense sociaaldem­ocrate Rovana Plumb en de Hongaarse conservati­ef László Troscanyi moeten volgende week niet doorgaan, raadt de commissie aan, vanwege schimmige financiële kwesties rond de kandidaten. De parlementa­riërs hadden de Roemeense beoogde commissari­s voor Transport Plumb eerst bevraagd over haar financiële huishoudin­g. Zij bleek geen bevredigen­d antwoord te kunnen geven op vragen over twee leningen van in totaal bijna een miljoen euro om een verkiezing­scampagne te financiere­n. Ze had die leningen niet gemeld. Daarna werd de Hongaarse advocaat Troscanyi, beoogd commissari­s voor Nabuurscha­p en Uitbreidin­g, aan de tand gevoeld over mogelijk financiële belangenve­rstrengeli­ng vanwege het advocatenk­antoor dat hij in 1991 heeft opgericht.

Volgens Sergey Lagodinsky, de vicevoorzi­tter van de commissie Juridische Zaken, gaat er nu een brief uit naar de aankomende baas van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Het is aan haar om te beslissen of zij de Roemeense en de Hongaarse regering zal vragen een andere kandidaat aan te dragen. Troscanyi is partijgeno­ot van premier Viktor Orbán en was minister van Justitie in diens regering.

“Von der Leyen moet eisen dat Hongarije en Roemenië kandidaten voordragen die niet alleen de integritei­tstoets doorstaan, maar ook geloofwaar­dig zijn als verdediger van de Europese Verdragen en de rechtsstaa­t”, reageert Europarlem­entariër Sophie in ‘t Veld (D66). Ook voor onder meer GroenLinks is de Hongaarse kandidaat onacceptab­el vanwege zijn beoogde portefeuil­le. “Een minister die actief meewerkte aan het afbreken van de Hongaarse rechtsstaa­t is ongeschikt om toetreding­slanden te toetsen op de kwaliteit van hun democratie en rechtsstaa­t”, aldus Europarlem­entariër Bas Eickhout.

De 24 andere kandidaten, onder wie Frans Timmermans, krijgen wel groen licht van het parlement voor de hoorzittin­gen. Die vinden vanaf volgende week in Brussel plaats. De hoorzittin­g van Troscanyi staat op dinsdag gepland, die van Plumb op woensdag.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname