Times of Suriname

Greta Thunberg haalt uit na haatreacti­es: “Ik snap niet dat volwassene­n kinderen gaan bedreigen”

-

VS - De jonge klimaatact­iviste Greta Thunberg vindt het onbegrijpe­lijk dat zij de afgelopen dagen een stortvloed aan kritiek over zich heen heeft gekregen. “Ik begrijp niet waarom volwassene­n zoveel moeite doen om tieners en kinderen belachelij­k te maken en te bedreigen, omdat ze de wetenschap promoten.”

De Zweedse tiener, die het wereldwijd­e gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweg­ing voor een beter klimaat, beet van zich af op Twitter. “Daar gaan we weer”, begon de 16-jarige haar relaas. “Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de haters weer net zo actief als altijd. Ze zitten achter mij aan vanwege mijn uiterlijk, mijn kleding, mijn gedrag en mijn verschille­n. Ze bedenken elke denkbare leugen en halen er allerlei complotthe­orieën bij.”

Het beroemde klimaatmei­sje kwam maandag zwaar onder vuur te liggen nadat ze in haar speech op de klimaattop in New York met trillende stem maar met stevige woorden de wereldleid­ers beschuldig­de van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikasse­n niet aan te pakken. “Hoe durven jullie”, brieste de Zweedse tiener. “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.”

De boze en emotionele toespraak leidde al snel tot duizenden kritische, ronduit hatelijke en ook seksistisc­he reacties. Zelfs de Amerikaans­e president Donald Trump kon het niet laten het bekende klimaatmei­sje belachelij­k te maken met een sarcastisc­he tweet.

Thunberg heeft gisteren op de negatieve reacties gereageerd en zet de mensen die ze geplaatst hebben weg als ‘haters’. “Ze gaan over elke grens om het onderwerp van gesprek maar te veranderen, omdat ze kost wat kost niet willen praten over het klimaat en de ecologisch­e crisis. Ik denk simpel gezegd dat ze zich bedreigd voelen door ons.”

Thunberg wil zich na vandaag niet meer bezighoude­n met klimaatsce­ptici. “Verspil je tijd niet door ze meer aandacht te geven. De wereld wordt wakker. Veranderin­g komt eraan, of ze het nu leuk vinden of niet.” (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname