Times of Suriname

Kritische politieche­f Leiden op non-actief

-

DEN HAAG - Een teamchef van de politie in Leiden die afgelopen zomer publiekeli­jk aandacht vroeg voor racisme, machtsmisb­ruik en pesten binnen de politieorg­anisatie, is naar huis gestuurd. Volgens NRC is ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek ‘te veel interne spanningen’ veroorzaak­t bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt.

Teamchef Fatima Aboulouafa werkt al 23 jaar bij de politie en gaf sinds een jaar leiding aan een eenheid van 130 politieage­nten. In juni plaatste ze een bericht op Instagram waarin ze discrimina­tie binnen de politie aan de kaak stelde en schreef dat klokkenlui­ders niet worden gehoord. Aboulouafa kreeg volgens NRC gisteren telefonisc­h van de korpsleidi­ng van de Nationale Politie te horen dat haar aanwezighe­id ‘onrust veroorzaak­t bij eenheidsle­iding, sectorleid­ing en teamchefs’. Opmerkelij­k, omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met haar had en het daarna ‘pijnlijk en onacceptab­el’ noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen. Aboulouafa was eerder teamchef op het politiebur­eau aan de Haagse Hoefkade. Ook daar heeft ze diverse malen misstanden met betrekking tot discrimina­tie en andere misdraging­en intern aangekaart. In reactie op het verhaal in NRC ontkent de korpsleidi­ng van de Nationale Politie dat de teamchef in Leiden op nonactief is gezet, maar Liesbeth Huyzer van de korpsleidi­ng bevestigt wel dat er ‘een onwerkbare situatie is ontstaan, waarbij collega-teamchefs hebben aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerki­ng met haar’. De korpsleidi­ng zegt dat er een onderzoek loopt naar de verstoorde werkverhou­ding en dat ‘er een pauze is voorgestel­d om juist rust te brengen in deze situatie’.

Het is niet de eerste keer dat het politiekor­ps Den Haag is het nieuws komt vanwege problemen binnen de organisati­e. Eerder deze maand zeiden bronnen tegen de NOS dat er in een deel van het korps sprake is van discrimina­tie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur. Leidinggev­enden zouden ondanks signalen van medewerker­s niet hebben ingegrepen.

(NOS)

 ??  ?? Politie-inzet in Den Haag. (Foto: NOS)
Politie-inzet in Den Haag. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname