Times of Suriname

Amsterdams­e raad uit zorgen over politiecap­aciteit na liquidatie Wiersum

-

AMSTERDAM-Meerdere fracties van de Amsterdams­e gemeentera­ad hebben donderdag tijdens een spoeddebat over de liquidatie van strafrecht­advocaat Derk Wiersum hun zorgen geuit over de capaciteit bij de lokale politie. “Amsterdamm­ers maken zich zorgen om geweld, wij maken ons allemaal zorgen om dit geweld op straat”, liet fractievoo­rzitter Sofyan Mbarki van de lokale PvdAfracti­e weten. “De dader is voortvluch­tig en moet wat ons betreft zo snel mogelijk gepakt worden. Maar ik ben benieuwd wat dit betekent voor de politiecap­aciteit in Amsterdam.” Politiecom­missaris Jan Pronker bevestigde dat de zoektocht naar de dader ten koste gaat van de agenten die normaal gesproken in de wijk zijn. “Wij zijn sinds afgelopen woensdag met veel mensen bezig geweest met de opsporing. We zetten alle expertise, techniek en mankracht in die daarvoor nodig is. Dat gaat wel ten koste van de politie die normaal gesproken in de wijk is.”

“Zoals u allen weet: het water staat ons aan de lippen”, reageerde burgemeest­er Femke Halsema tijdens de vergaderin­g. “In Den Haag wordt nogal eens de suggestie gewekt dat wij in Amsterdam met de Franse slag opereren. Laat daar geen vergissing over mogelijk zijn; wij willen hier de wet handhaven, maar geef ons dan ook de middelen om te handhaven, geef ons de instrument­en.” “Op dit moment zijn wij een krimpend korps”, vervolgde Halsema. “Tot 2023 zitten wij onder wat wij nodig hebben, dat is een probleem.”

Wiersum werd op 18 september nabij zijn huis in de Amsterdams­e wijk Buitenveld­ert doodgescho­ten. Dezelfde dag vroeg de voltallige gemeentera­ad van Amsterdam een spoeddebat aan naar aanleiding van de liquidatie. “De strijd tegen liquidatie­s en moordparti­jen in de stad hebben een ontwrichte­nde en schokkende werking op Amsterdam en haar inwoners”, schreven de raadsleden toen. “Met dit nieuwe dieptepunt is helaas weer een grens overgegaan waarvan niemand had verwacht dat het zou gebeuren. Dat roept vragen op.”

(NU)

 ??  ?? Burgemeest­er Aboutaleb heeft onlangs Curaçao erop gewezen dat het de strijd tegen internatio­nale drugshande­l slecht aanpakt. (Foto:NOS)
Burgemeest­er Aboutaleb heeft onlangs Curaçao erop gewezen dat het de strijd tegen internatio­nale drugshande­l slecht aanpakt. (Foto:NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname