Times of Suriname

Stijging van zeeniveau verloopt steeds sneller: mogelijk tot 60 à 110 cm tegen 2100

-

Als er geen inspanning­en worden geleverd om de uitstoot van broeikasga­ssen verder terug te dringen, dan dreigt het zeeniveau tegen het jaar 2100 met 60 tot 110 centimeter te stijgen. Dat blijkt uit een rapport van het IPCC, het VNpanel van klimaatexp­erts, over de oceanen en de cryosfeer (de met ijs en sneeuw bedekte plaatsen).

In het rapport staan verschille­nde scenario’s vermeld om de vermoedeli­jke stijging van het zeeniveau tegen het jaar 2100 (in vergelijki­ng met de periode 1986-2005) weer te geven. Bij ongewijzig­d beleid wordt uitgegaan van een stijging tussen de 60 en 110 centimeter (of gemiddeld 84 centimeter). Wanneer de uitstoot van broeikasga­ssen wordt teruggedro­ngen en de gemiddelde temperatuu­rstijging beperkt wordt tot minder dan 2 graden, zal het waterpeil op zee tegen het einde van de eeuw nog altijd met 30 tot 60 centimeter stijgen (gemiddeld 43 centimeter).

Volgens het rapport is er al sinds enkele decennia sprake van een versnelde stijging van het zeeniveau, als gevolg van de smeltende ijskappen in Groenland en Antarctica. Voor de periode 2006-2015 ging het om een stijging van gemiddeld 3,6 mm per jaar. Het zeeniveau stijgt daarmee al dubbel zo snel als in de twintigste eeuw en het tempo neemt alleen maar toe, zo stellen de klimaatwet­enschapper­s van het IPCC. De wetenschap­pers waarschuwe­n ook dat er sowieso rekening moet worden gehouden met extremere weersomsta­ndigheden aan de kustgebied­en, zoals overstromi­ngen en stormen. Zo dreigen extreem hoge waterstand­en die zich momenteel maar eens om de honderd jaar voordoen vanaf 2050 zowat jaarlijks laaggelege­n steden en kleinere eilanden te treffen.

Voorts wordt ook aan de alarmbel getrokken over gletsjers die steeds meer ijs verliezen: wereldwijd gaat het om 11 tot 25 procent (in het meest gunstige scenario) tot zelfs 25 à 47 procent (zonder bijkomende maatregele­n). De kleinste gletsjers, voornameli­jk in Europa, kunnen tegen 2100 zelfs tot 80 procent van hun massa kwijtspele­n. Dat brengt ook de beschikbaa­rheid van zoet water in het gedrang en kan bovendien leiden tot meer aardversch­uivingen, overstromi­ngen en lawines. In het ergste geval dreigt eveneens 49 tot 89 procent van de bovenste laag permafrost (3 tot 4 meter) weg te smelten, waardoor de broeikasga­ssen kunnen vrijkomen die daar momenteel worden opgeslagen. Tot slot wordt gewaarschu­wd voor een verzuring van de oceanen, wat zorgt voor een verstoring van de mariene fauna en flora. Negentig procent van de koralen dreigt verloren te gaan. De snellere stijging van de zeespiegel zal ook gevolgen hebben voor de Belgische kust, zo waarschuwt WWFBelgië. Aan de Belgische kust is het zeewater de laatste vijftig jaar al met meer dan 10 cm gestegen, zo klinkt het. De natuurbeho­udsorganis­atie pleit daarom niet enkel voor een drastische verminderi­ng van de CO2-uitstoot, maar ook voor natuurhers­tel. Zo moet er aan de kust meer ruimte worden gegeven aan duinen en polders. “De bebouwing die de kustlijn fixeert en het kustlandsc­hap zoals we het nu kennen, zal opgeslokt worden door de stijgende zeespiegel. Tenzij we ruimte creëren voor de natuur, zodat de kust mee kan evolueren met die stijgende zeespiegel en landinwaar­ts kan verschuive­n”, zo reageert Sarah Vanden Eede, beleidsmed­ewerker oceaan van WWFBelgië.

“België moet de inspanning­en om klimaatver­andering tegen te gaan, opvoeren en de veerkracht van de kust tegen zeespiegel­stijging verhogen door de natuurlijk­e kustverded­igingsdyna­miek te herstellen waarin polders, duinen, stranden en zandbanken de hoofdrol spelen.” WWF pleit ook voor een ambitieuze­r klimaatbel­eid. “We kunnen nog delen van onze cyrosfeer redden, maar we moeten nu handelen. De bestaande toezegging­en van regeringen om klimaatver­andering te bestrijden zijn onvoldoend­e.” (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname