Times of Suriname

Onbekend mineraal ontdekt binnen een Zuid- Afrikaans diamant

-

De onderzoeke­rs troffen het mineraal aan in een diamant die in een mijn in Zuid-Afrika werd opgegraven. Het mineraal heeft de naam goldschmid­tite gekregen ter ere van Victor Moritz Goldschmid­t, de grondlegge­r van de moderne geochemie.

Diamanten ontstaan diep in de aarde tussen de 140 en 190 kilometer in de aardmantel. Ze worden onder hoge druk en bij hoge temperatur­en gevormd door samenpersi­ng van koolstof en komen aan het oppervlak door vulkaanuit­barstingen. De onderzoeke­rs denken dat de Zuid-Afrikaanse diamant op ongeveer 170 kilometer onder het oppervlak is gevormd bij temperatur­en die wel een slordige 1200 graden Celsius konden bereiken. Maar dat is niet het enige wat ze ontdekten.

Na een zorgvuldig­e analyse van het nieuw ontdekte mineraal, blijkt er iets vreemds aan de hand te zijn met de samenstell­ing. Goldschmid­tite heeft namelijk een vrij ongebruike­lijke chemische samenstell­ing in vergelijki­ng met andere mineralen afkomstig uit de aardmantel. “Goldschmid­tite bestaat uit hoge concentrat­ies niobium, kalium en de zeldzame aardelemen­ten lanthaan en cerium”, zegt onderzoeke­r Nicole Meyer. “Maar de mantel bestaat voornameli­jk uit elementen zoals magnesium en ijzer.” Bovendien blijkt het mineraal vooral uit kalium en niobium te bestaan. “Dit betekent dat het moet zijn gevormd met behulp van uitzonderl­ijke processen die deze ongebruike­lijke elementen heeft samengebra­cht”, verklaart Meyer. De aardmantel is de laag in de aarde die direct onder de korst ligt. De mantel begint op enkele tientallen kilometers diepte en is ongeveer 2900 kilometer dik. Het is echter lastig om de aardmantel goed te onderzoeke­n. Dat komt omdat het heel moeilijk is om door de aardkorst heen te boren om zo de mantel te bereiken. Wetenschap­pers gooien het daarom vaak over een andere boeg en onderzoeke­n de kleine hoeveelhed­en mineraal dat verstopt zit in bijvoorbee­ld diamanten. Op die manier hopen ze ook om meer te weten te

advertenti­e komen over de chemie van de aarde diep onder het oppervlak. En dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen. “De ontdekking geeft ons een momentopna­me van de processen die zich voordoen tijdens de vorming van diamanten”, aldus onderzoeke­r Graham Pearson. De ontdekking laat maar weer eens zien dat diamanten ook voor de wetenschap van grote waarde zijn. Zo kunnen ze geheimen over het binnenste van de aarde onthullen. Mogelijk herbergt de aarde trouwens veel meer diamanten dan je misschien denkt. De aarde blijkt namelijk meer dan een biljoen ton diamanten te bevatten. Klein minpuntje: of we erbij kunnen, is een tweede. (SCIENTIAS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname