Times of Suriname

Gletsjer op Mont Blanc staat op instorten: ook radar houdt mee oogje in het zeil

-

Een gletsjer aan de Italiaanse kant van het Mont Blancmassi­ef, waarvan een groot deel dreigt in te storten, gaat vanaf vandaag niet alleen door camera’s, maar ook door een radar in de gaten gehouden worden. Dat kondigen de autoriteit­en van de regio Valle d’Aoste aan.

Een stuk ijs van de Planpincie­ux-gletsjer dat liefst 250.000 kubieke meter groot is, dreigt af te breken en op een lager gelegen vallei te storten. Daarom kondigde de burgemeest­er van Courmayeur, een nabijgeleg­en winterspor­tgebied, dinsdagavo­nd een totale sluiting van de kleine toegangswe­g aan tijdens de nacht, en een gelimiteer­de toegang voor auto’s overdag.

Tot nu toe werd de gletsjer met behulp van camera’s onderzocht. Maar die werken niet in geval van mist, bij slechte zichtbaarh­eid of ’s nachts. Daarom wordt nu een interferom­etrische radar, gebaseerd op metingen van elektromag­netische golven, geplaatst door lokale technici. ”Door de warme temperatur­en deze zomer is de gletsjer tussen augustus en de eerste helft van september sneller beginnen smelten, aan een gemiddelde van 35 centimeter per dag, met op sommige dagen pieken tot 50 à 60 centimeter”, legt Moreno Vignolini, woordvoerd­er van de burgemeest­er uit. De laatste dagen zijn de temperatur­en gedaald, en indien dat zo blijft, kan het smelten vertragen. Volgens Jean-Pierre Fosson van de stichting Montagna Sicura, die de gletsjer sinds 2013 in de gaten houdt, loopt de bevolking geen gevaar. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname