Times of Suriname

Suriname en Frans-Guyana wisselen kennis podosiri uit

-

PARAMARIBO – Een delegatie van het Directoraa­t Agrarische Ontwikkeli­ng Binnenland (DAOB) is voldaan teruggekee­rd uit Frans-Guyana. De delegatie onder leiding van DOAB-directeur Leeroy Jack, heeft van 7 tot en met 12 oktober geparticip­eerd in een podosiri workshop getiteld ‘Apodon Action’, in Mana (FransGuyan­a).

De training was georganise­erd door het Centrum voor Internatio­nale Samenwerki­ng in Landbouwon­derzoek voor Ontwikkeli­ng (Centre de coopératio­n internatio­nale en recherche Agronomiqu­e pour leDévelopp­ement, CIRAD). In de Surinaamse delegatie zaten naast medewerker­s van DOAB ook podosiri-boeren, meldt het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng in een persberich­t.

Het doel van de workshop was om de podosiri-sector te helpen om grondstoff­en en lokale kennis op te waarderen, agro-ecologisch­e werkwijze te ontwikkele­n en kwaliteits­markten te consolider­en, door middel van het samen opbouwen van kennis en uitwisseli­ng tussen de landen van het Guyana schild: Suriname, Frans-Guyana en Brazilië. De focus van dit project ligt op kleine familiebed­rijven. Het eerste deel van de workshop was gericht op het management (methoden en technieken) van de podosiri-aanplant.

In januari 2020 vindt het tweede deel van deze workshop plaats. Dan zal de focus gericht zijn op de verwerking (kwaliteit en opslag) van de podosiri.

DAOB-directeur

Jack

kijkt tevreden terug op de deelname van Suriname aan de workshop. De opgedane kennis is een goede aanvulling op de inspanning­en van DAOB, om de teelt van podosiri goed te ontwikkele­n in ons land. Het directoraa­t participee­rt tegen die achtergron­d actief in de ontwikkeli­ng van de podosirite­elt van het binnenland. “Podosiri is een van de meest gewilde agrarische producten in de wereld en het binnenland en heeft de potentie om te voorzien in een deel van die wereldbeho­efte. Vanuit DAOB wordt er continu gewerkt aan een stukje onderzoek en ontwikkeli­ng van de podosirite­elt. De training in Frans-Guyana heeft zeker handvaten aangereikt om die ontwikkeli­ng verder ter hand te nemen”, aldus Jack.

De podosirise­ctor is heel goed ontwikkeld in zuiderbuur­land Braziliё. Daarom zullen de participan­ten uit Frans-Guyana en Suriname, in december dit jaar in de gelegenhei­d worden gesteld om in Belém ervaring op te doen over hoe de açai (podosiri)palm daar wordt geteeld. Er zal ook gelegenhei­d zijn om inzage en informatie te krijgen over de wijze van verwerking tot eindproduc­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname