Times of Suriname

Helft van Nederlande­rs heeft donorkeuze nog niet geregistre­erd

-

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlande­rs (56 procent) heeft hun donorkeuze nog niet geregistre­erd, meldt het Ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag.

Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari 2018 hebben 508.000 personen hun keuze ingevuld. In totaal staat de keuze van bijna 6,7 miljoen Nederlande­rs van 12 jaar en ouder geregistre­erd in het donorregis­ter. Vrouwen hebben hun keuze vaker ingevuld in het donorregis­ter dan mannen, blijkt ook uit de cijfers van het ministerie. 45 procent van de vrouwen heeft hun keuze vastgelegd tegenover 39 procent van de mannen. Vrouwen geven daarnaast vaker toestemmin­g voor orgaandona­tie.

Ook op provinciaa­l niveau zijn verschille­n te zien. Brabanders kiezen het vaakst voor orgaandona­tie, terwijl inwoners van Flevoland het minst vaak toestemmin­g geven. Als de nieuwe donorwet ingaat wordt iedere Nederlande­r van achttien jaar en ouder verzocht om een keuze te maken over orgaandona­tie. Als mensen niet reageren op de vraag van de overheid om een keuze te maken, dan volgt er een herinnerin­g om de keuze door te geven.

Als iemand zes weken na deze herinnerin­g nog altijd niet heeft gereageerd, dan wordt hij of zij in het donorregis­ter geregistre­erd onder ‘geen bezwaar’. Ook hiervan wordt de persoon op de hoogte gesteld. Mensen die geen orgaandono­r willen worden, kunnen dit dus vast laten leggen door te reageren op de oproep. Het grote verschil met de oude situatie is dat iemand die geen donor wil worden en ook niet reageert op de oproep van de overheid, toch terechtkom­t in het donorregis­ter. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname