Times of Suriname

Assange balt vuist richting fans in rechtbank

-

LONDEN - WikiLeakso­prichter Julian Assange is gisteren verschenen in een Londense rechtbank. Voor- en tegenstand­ers van Assange waren in de ochtend bij diezelfde rechtbank, die uiteindeli­jk moet bepalen of de geboren Australiër aan de Verenigde Staten mag worden uitgelever­d.

De VS verdenken Assange van spionage. Hij publiceerd­e vertrouwel­ijke informatie op WikiLeaks, de omstreden website die hij in 2006 oprichtte. Assange verscheen maandag in een blauw pak en balde zijn vuist in de richting van zijn supporters, die op de publieke tribune zaten.

Ook droeg hij geen baard meer, in tegenstell­ing tot toen hij verbleef in de Ecuadoriaa­nse ambassade in Londen. Daar zocht hij zijn toevlucht in 2012 om te voorkomen dat hij aan Zweden werd uitgelever­d. In dat land wordt hij verdacht van seksueel wangedrag. Ecuador wees de Australiër eerder dit jaar de deur, waarna de Britse autoriteit­en hem arresteerd­en. De zitting over het uitleverin­gsverzoek van de VS zal in februari volgend jaar plaatsvind­en. De advocaten van Assange vroegen de rechtbank om een uitstel van drie maanden, maar rechter Vanessa Baraitser stemde daar maandag niet mee in. De 48-jarige Assange heeft in de VS achttien aanklachte­n tegen zich lopen. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan riskeert hij een decenniala­nge gevangenis­straf.

Bewonderaa­rs zien Assange als een held die machtsmisb­ruik van de regering laat zien. Tegenstand­ers schilderen hem af als een gevaarlijk figuur die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname