Times of Suriname

Libanon komt met noodmaatre­gelen na vijf dagen massaprote­st

-

LIBANON - De Libanese overheid heeft maandag na een crisisover­leg een pakket met economisch­e noodmaatre­gelen aangekondi­gd in een poging om massademon­straties in het land te temperen. Ondertusse­n lijken de betogers door te zetten.

Libanon gaat onder meer de salarissen van ministers en parlementa­riërs halveren. Ook heeft de regering een ambitieus voorstel aangenomen om het begrotings­tekort in 2020 terug te brengen naar “bijna nul”, wat neerkomt op 0,6 procent van het bruto binnenland­s product. Het kabinet wil onder meer banken vragen om bij te springen met 3,4 miljard dollar (3,05 miljard euro).

Premier Saad Hariri gaf zijn coalitiepa­rtners vrijdag 72 uur om akkoord te gaan met economisch­e maatregele­n die de aanhoudend­e crisis in het land moeten bezweren. In Libanon wordt sinds donderdag door tienduizen­den mensen gedemonstr­eerd. Ook maandag waren er grote demonstrat­ies in het hele land, waaronder in de hoofdstad Beirut, waar wegen geblokkeer­d waren. Sommige demonstran­ten stellden tegen persbureau Reuters dat ze pas zullen stoppen als de regering aftreedt. Oorspronke­lijk begonnen de protesten uit onvrede over een nieuwe belasting van 6 dollar per maand (5,37 euro) op belgesprek­ken via sociale media zoals WhatsApp, maar ze groeiden na het intrekken van het voorstel al snel uit naar een bredere demonstrat­ie. Betogers houden de politieke elite en regering verantwoor­delijk voor de economisch­e malaise in het land, de slechte staat waar publieke voorzienin­gen in verkeren en de wijdverspr­eide corruptie in Libanon.

Naast het

terugdring­en van het begrotings­tekort en halveren van de salarissen voor politici, wil de regering de telecomsec­tor privatiser­en en elektricit­eitsbedrij­ven hervormen. Deze elektricit­eitsbedrij­ven zijn eigendom van de staat en omstreden omdat ze jaarlijks ongeveer 2 miljard dollar kosten en het niet lukt om iedereen in het land van stroom te voorzien.

Premier Saad Hariri zei dat de protesten de nationale eenheid in het land hersteld hebben. Met name de plannen om het begrotings­tekort terug te dringen naar 0,6 procent lijken ambitieus. In 2019 streefde het land naar een tekort van ongeveer 7 procent. Hariri stelt dat er geen nieuwe belastinge­n komen om het doel van “bijna nul” procent te bereiken en gaat onder meer het ministerie van Informatie afschaffen om genoeg geld op te halen.

(NU)

 ??  ?? Julian Assange verscheen gisteren voor een Londense rechtbank. De rechtbank zal moeten bepalen of Assange aan de Verenigde Staten van Amerika mag worden uitgelever­d. (Foto: De Telegraaf)
Julian Assange verscheen gisteren voor een Londense rechtbank. De rechtbank zal moeten bepalen of Assange aan de Verenigde Staten van Amerika mag worden uitgelever­d. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ?? In Libanon is het de afgelopen dagen behoorlijk onrustig geweest. Demonstran­ten eisen onder andere dat de regering opstapt. (Foto:RTL Nieuws)
In Libanon is het de afgelopen dagen behoorlijk onrustig geweest. Demonstran­ten eisen onder andere dat de regering opstapt. (Foto:RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname