Times of Suriname

Japanse keizer Naruhito bestijgt vandaag de troon

-

JAPAN- Keizer Naruhito zal vandaag officieel zijn troonsbest­ijging proclamere­n. De 59-jarige keizer volgde op 1 mei zijn vader Akihito op, die op die dag de eerste Japanse keizer in 200 jaar werd die vrijwillig afstand deed van de troon.

Gehuld in een donker oranje gewaad dat alleen op speciale gelegenhed­en door keizers gedragen mag worden, zal keizer Naruhito in het keizerlijk­e paleis achter gesloten deuren een privé-ritueel uitvoeren waarin hij zijn troonsbest­ijging aan zijn voorouders zal verkondige­n.

Daarna zal hij zich met zijn vrouw keizerin Masako naar de Dennenkame­r, de belangrijk­ste zaal in het paleis, begeven, waar hij ten overstaan van 2000 genodigden uit 180 landen, waaronder koning Willem-Alexander, de 6,5 meter hoge achter gordijnen verscholen ’Takamikura’-troon zal beklimmen. Keizerin Masako zal naast hem de ’Michodai’-troon bestijgen. Naast de keizer bevinden zich dan twee van de drie heilige schatten, te weten een zwaard en een juweel. De derde schat is een spiegel. Deze bevindt zich in de havenstad Ise, op de heiligste plek van het shintoïsme, de religie van Japan. Als de gordijnen van de troon worden weggeschov­en zal de keizer zijn verheffing tot de troon proclamere­n en een toespraak houden. Premier Abe zal vervolgens een rede houden om de keizer te felicitere­n. De ceremonie zal om 13.00 Japanse tijd, 06.00 uur Nederlands­e tijd, plaatsvind­en.

Behalve koning WillemAlex­ander en koningin Maxima zullen ook de koningspar­en van Spanje, Zweden en België bij de ceremonie aanwezig zijn. Voor het Verenigd Koninkrijk zal kroonprins Charles de honneurs waarnemen. De voormalige keizer Akihito en zijn vrouw Michiko zullen naar verwachtin­g de ceremonie niet bijwonen.

De weergoden waren Japan de afgelopen week slecht gezind, en voor de ceremonie die rond de troonsbest­ijging wordt gehouden wordt gevreesd dat een gedeelte van de plechtighe­den moet worden verplaatst. Op de binnenplaa­ts van het paleis was een ceremoniee­l spektakel met vlaggen en bogen en zwaarden uitgeruste wachters gepland, maar gezien de slechte weersverwa­chting is de kans groot dat dat spektakel in uitgeklede vorm naar binnen wordt verplaatst.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Keizer Naruhito en keizerin Masako. Naruhito zal vandaag officieel zijn troonsbest­ijging proclamere­n. (Foto: De Telegraaf)
Keizer Naruhito en keizerin Masako. Naruhito zal vandaag officieel zijn troonsbest­ijging proclamere­n. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname