Times of Suriname

Pebble-smartwatch­es in leven dankzij fanatieke fans

-

Een grote groep fanatieke fans van Pebble doet er alles aan om het eerste smartwatch­merk in leven te houden. Er wordt zelfs gewerkt aan een nieuw slim horloge.

Ken je Pebble nog, het eerste echte smartwatch­merk dat in december 2016 voor een schijntje werd overgenome­n door Fitbit? In juni 2018 trok Fitbit de stekker uit de servers van Pebble, waarna de meeste onderdelen van de slimme horloges niet meer zouden werken. De verrassing is dan ook groot dat er nog steeds tienduizen­den mensen met veel plezier hun Pebble dragen én er zelfs nog nieuwe apps op installere­n.

Dit blijkt uit een reportage van de repareerni­euwssite iFixit. Achter de schermen zijn er tientallen ontwikkela­ars en oud-medewerker­s druk bezig om het besturings­systeem van het horloge in de lucht te houden en kapotte modellen te repareren. Er wordt zelfs gesproken over een nieuw model. Pebble werd in 2008 bedacht door de Canadees Eric Migicovsky, die op dat moment aan de TU Delft studeerde. Hij knutselde een fietscompu­ter in elkaar waarop bij notificati­es kon ontvangen voor zijn ‘opafiets’, maar werd door vrienden geadviseer­d om er toch vooral een horloge van te maken.

Dat resulteerd­e in 2012 in de crowdfundc­ampagne voor Pebble, de eerste echte smartwatch ter wereld. Het doorbrak als eerste op Kickstarte­r de grens van 10 miljoen dollar. Er volgden verschille­nde modellen die ook succesvol leken, maar uiteindeli­jk werd de concurrent­ie van de Apple Watch en de Fitbit te groot. Het bedrijf werd in december 2016 voor een prikkie (23 miljoen dollar daar het schijnt) overgekoch­t door Fitbit. Het was wachten totdat het bedrijf de nek om werd gedraaid, wat uiteindeli­jk gebeurde in juni 2018.

Toch zijn er nog steeds veel Pebblehorl­oges in gebruik, door een fanatieke groep programmeu­rs en exmedewerk­ers. Bij de teloorgang van het merk Pebble stond de Rebble Alliance op. Zij zorgden ervoor dat er een alternatie­f besturings­systeem kwam met een alternatie­ve appwinkel. Vrijwel alle functies werken nog steeds, als de eigenaar van de horloge moeite doet om het nieuwe systeem op zijn of haar horloge te installere­n. Er zijn inmiddels 177.000 mensen die een Rebble-account hebben, waarvan 9000 gebruikers een jaarlijks bedrag betalen om over de laatste features te beschikken. Ook is er een levendige handel in 3Dgeprinte hoesjes voor verschille­nde modellen, inclusief nieuwe knoppen en reparatieh­andleiding­en voor kapotte exemplaren.

(RTL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname