Times of Suriname

Wall Street gaat richting hogere opening

-

NEW YORK - De Amerikaans­e futures voorspelle­n maandag richting de openingsbe­l een hogere opening voor Wall Street. De openingsin­dicatie voor de S&P 500 ligt op een plus van 0,3 procent, terwijl de Nasdaq en Dow Jones index vooralsnog rond de 0,4 en 0,2 procent in het groen lijken te openen.

Vandaag belooft een relatief rustige dag te worden in de VS met een nauwelijks gevulde macro-economisch­e agenda en een bedrijfsag­enda die ook niet heel uitgebreid is. De inmiddels bekende ingrediënt­en voor de beurs spelen nog steeds een rol, namelijk het handelscon­flict tussen de Verenigde Staten en China, maar momenteel vooral ook de Brexit-perikelen in het Verenigd Koninkrijk.

Premier Boris Johnson hoopt maandag alsnog een meaningful vote te houden over de deal die hij vorige week sloot met de Europese Unie. De stemming ging zaterdag niet door nadat het zogeheten Letwin amendement in meerderhei­d werd aangenomen dat eist dat alle Brexitwetg­eving eerst wordt goedgekeur­d voor de deal ook groen licht krijgt.

Het Britse pond verhandelt maandag ten opzichte van de Amerikaans­e dollar licht lager, in afwachting van de bekendmaki­ng of de steming maandag wel doorgaat. Dat bepaalt de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow. “Velen geloven dat Bercow de meaningful vote zal blokkeren omdat over de motie dit weekend al is gedebattee­rd”, aldus marktanali­st Ranko Berich van Monex Europe. Vooralsnog maakt Bercow zijn besluit rond 16:30 uur Nederlands­e tijd bekend.

De euro/dollar noteert richting de openingsbe­l op 1,1170. Een vat West Texas Intermedia­te olie daalt 0,3 procent in waarde tot 53,70 dollar. Voorbeurs verschenen reeds de kwartaalci­jfers van oliedienst­verlener Halliburto­n. De omzet bleek onder verwachtin­g terwijl de winst redelijk in lijn was. In het derde kwartaal had het bedrijf het vooral moeilijk in thuismarkt Noord-Amerika. Internatio­naal ging het beter en voorspelt Halliburto­n ook in de rest van het jaar omzetgroei. In de handel voorbeurs schommelt het aandeel tussen winst en verlies.

Later deze week is het de beurt aan grote namen als Procter & Gamble, Caterpilla­r, Ford, Tesla, Intel, Amazon en Visa. Aandelen Boeing stonden vrijdag behoorlijk onder druk vanwege de berichten dat de vliegtuigb­ouwer luchtvaart­autoriteit FAA mogelijk heeft misleid met betrekking tot de veiligheid van het 737 MAX toestel. Na een min van bijna 7 procent op vrijdag, noteert Boeing maandag in de voorbeursh­andel ruim twee procent lager.

Farmabedri­jven als McKesson en Teva Pharmaceut­ical staan maandag onder druk nadat ze volgens The Wall Street Journal een schikking hebben getroffen met twee counties in de Amerikaans­e staat Ohio gerelateer­d aan de opioïdencr­isis in de VS. Aandelen McKesson dalen 2,5 procent in de voorbeursh­andel, die van Teva 2,7 procent. Pfizer en Opko Health kondigden vanmiddag positieve resultaten aan van een onderzoeks­studie waarin een behandelin­g met groeihormo­nen is getest. Opko stijgt 11 procent en Pfizer wint 0,6 procent.

Coty ziet de beurswaard­e voorbeurs bijna 6 procent toenemen na de bekendmaki­ng dat de fabrikant van schoonheid­sproducten overweegt om bepaalde activiteit­en af te stoten, waaronder de merken Wella en Clairol. Wall Street is vrijdag in het rood geëindigd. De Dow Jones index verloor 1,0 procent op een slot van 26.770,20 punten, de S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2.986,20 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 8.089,54 punten.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname