Times of Suriname

Harde Brexit-wolk waait voorbij

-

AMSTERDAM - De Amsterdams­e beursgraad­meter AEX vergrootte gisteren de winst. De afgenomen angst voor een harde Brexit hielp het optimisme onder beleggers. Vooral ArcelorMit­tal en ING waren in trek.

De AEX stond om tien over half vijf 0,6 procent hoger op 576,4 punt. De AMX steeg 1,3 procent naar 861,1 punt. Op de meeste overige Europese beurzen was de stemming eveneens positief. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 stegen 1 procentres­pectieveli­jk 0,4 procent. De FTSE 100 in Londen ging 0,2 procent omhoog.

De Amerikaans­e beurzen zijn hoger van start gegaan. Na een uur handel had de Dow Jones-index 0,1 procent gewonnen en de Nasdaq-index 0,7 procent.

Beleggers reageerden opgetogen op het bericht dat de Europese Unie akkoord gaat met uitstel van de Brexit, die anders op 31 oktober zou plaatsvind­en. “Het had erger gekund. De kans op een harde Brexit is kleiner geworden”, concludeer­t Hendrik Tuch, hoofd vastrenten­de waarden bij Aegon.

Tuch wijst erop dat veel beleggers die eerder aan de zijlijn stonden, nu in aandelen stappen. „In de eerste negen maanden van dit jaar was er sprake van een instroom van geld naar obligatiem­arkten, maar we zagen de laatste weken een geleidelij­ke draai. De rentes liepen hierdoor op en kunnen verder stijgen, omdat het economisch minder slecht gaat dan gedacht. Wat ook helpt is de toenemende druk op Europese landen om met fiscaal beleid hun economieën te versterken.”

Bij de Nederlands­e hoofdfonds­en stond staalprodu­cent ArcelorMit­tal met een plus van 3 ptocent bovenaan. Financiële instelling­en waren ook geliefd, dankzij de voortgaand­e stijging van de obligatier­entes. In Duitsland belandde de 10-jaarsrente op -0,35 procent tegen -0,60 proccent anderhalve week eerder.

ING, dat als huisbank voor de Staat zijn contract verlengd zag, steeg 2,5 procent. ASR pluste met 2 procent. Maaltijdbe­zorgdienst Takeaway verloor 3,4 procent, doordat zijn beoogde fusiepartn­er Just Eat tegenvalle­nde omzetcijfe­rs publiceerd­e. Voedingsmi­ddelenprod­ucent Unilever, een zwaargewic­ht in de AEX, zakte 1procent.

Telecombed­rijf KPN raakte 1,1 procent kwijt. De Australisc­he investerin­gsbank Macquarie verlaagde het advies vrijdag naar verkopen, nadat de koers het hoogste niveau sinds begin 2018 bereikte. De ondernemin­gsraad van het eigen onderdeel XS4all gaat naar de rechter om het merk te behouden.

Bij de middelgrot­e fondsen stond Fugro 4 procent in de plus. De bodemonder­zoeker won vorige week al stevig terrein, in aanloop naar de publicatie van de kwartaalci­jfers op vrijdag. Air France KLM vloog 3,7 procent omhoog. Fagron steeg 1,8 procent, op het bericht dat onder meer NN Group en Norges Bank anderhalve week geleden aandelenpa­kketten hebben gekocht van twee investeerd­ers. KBC Securities liet zich positief uit over de toeleveran­cier aan apotheken.

Smallcap Kiadis Pharma zakte 7,5 procent, na door de Amerikaans­e bank Jefferies van de kooplijst te zijn gehaald bij een fors verlaagd koersdoel van €2,50. Vrijdag halveerde de beurskoers, op het bericht dat het Europees Medicijnen Agentschap geen toestemmin­g geeft om zijn middel volgend jaar op de markt te brengen. Ctac zakte 0,6 procent op de lokale markt na het vonnis dat de automatise­erder verplicht zo’n €2,4 miljoen te betalen aan een ontevreden klant die een contract wilde ontbinden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname