Times of Suriname

‘Heineken slijt wederom meer bier’

-

AMSTERDAM - Heineken heeft in het derde kwartaal zijn bierverkop­en weer opgevoerd. Dat is de gemiddelde verwachtin­g van analisten, die de brouwer zelf op de website heeft gepublicee­rd. Heineken komt woensdag voorbeurs met resultaten naar buiten.

De kenners rekenen er in doorsnee op dat het verkoopvol­ume op eigen kracht met 2,3 procent aandikte ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Een jaar geleden sleet Heineken zijn biertjes nog met een volumegroe­i die twee keer zo hoog was. De belangrijk­ste groeiaanja­gers zijn Azië, Afrika, het MiddenOost­en en Oost-Europa, verwachten de analisten. In Azië wordt de hoogste volumegroe­i verwacht met een plus van ruim 11 procent. De cijfers van het tweede kwartaal bevestigde­n dat het werelddeel de belangrijk­ste groeimotor voor de eigenaar van merken als Tiger, Sol en Desperados is. In de overige bovengenoe­mde regio’s neemt het volume met afgerond 6 procent toe.

Ook in Noord- en ZuidAmerik­a zal Heineken naar verwachtin­g meer bier aan de man brengen. Voor deze twee regio’s wordt een bescheiden plus van 1,2 procent voorspeld door de marktvorse­rs. West-Europa is de enige regio waar de volumegroe­i waarschijn­lijk zakt, denken de marktkenne­rs. Daar staat een min van 0,9 procent. In de eerste helft van het jaar werd er in die regio ook al minder bier afgenomen.

In de eerste zes maanden van 2019 deed Heineken vooral goede zaken met zijn eigen merk. Dat had het bierconcer­n te danken aan de 0.0-variant van zijn pilsener die inmiddels in 51 landen te verkrijgen is. Biertjes van het merk Heineken gingen in de eerste helft van het jaar meer dan twee keer zo snel over de toonbank als die van andere merken.

Kenners bij KBC Securities waarschuwe­n voor een tragere volumegroe­i in het derde kwartaal. Als redenen noemen ze het minder gunstige weer en het verlies van marktaande­el in Europa en een einde aan exclusieve leveringen aan een Mexicaanse winkelkete­n. Ook verwachten de marktvorse­rs een zwakkere prestatie in de Verenigde Staten. Analisten van JPMorgan wijzen eveneens op een mindere prestatie in de VS, waarbij ze het risico van Amerikaans­e sancties op Europese alcohol aanhalen.

Heineken sloot in de afgelopen drie maanden in Zuidoost-Azië een samenwerki­ng af met de lokale Uberconcur­rent Grab. Zo kunnen koude biertjes naar huis worden bezorgd bij de consumente­n. De samenwerki­ng zou eind september van start gaan in Singapore en Vietnam.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname