Times of Suriname

Topdelegat­ie LVV monitort voorbereid­ingen najaarsinz­aai

-

PARAMARIBO - Een delegatie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder leiding van directeur Ashween Ramdin, adviseur Arthur Zalmijn en coördinato­r Voorlichti­ng Clyde Ford, heeft in Nickerie gesprekken gevoerd over de voorbereid­ingen en lopende projecten in het kader van de najaarsinz­aai en het onderhoud van de infrastruc­tuur in de rijstsecto­r in Nickerie. Dit werkbezoek heeft op 22 oktober plaatsgevo­nden, meldt het ministerie in een persberich­t.

Er is gesproken over de aanvoer van water vanuit het pompgemaal Wakay en het openstelle­n van de verschille­nde inlaten. Per 20 oktober zijn de Nani-inlaat en de inlaatkoke­r Uitbreidin­g Groot-Henar gedeelteli­jk opengestel­d, omdat er op verschille­nde plekken nog padie wordt afgeoogst. De hoofdaanvo­er zal middels afstemming met de verschille­nde waterschap­pen de volgende week worden opengestel­d. Omdat de waterstand in de Nanizwamp nog op het gewenste peil is, zullen de pompen te Wakay volgende week worden opgestart.

Bij het pompgemaal Wageningen worden zaken door LVV in stelling gebracht om de pompen op te starten, terwijl de rehabilita­tie van het gemaal in volle gang is. Op dit moment is circa 95 procent van de hoofdaanvo­erkanalen schoon, wat het resultaat is van geregeld onderhoud van aannemers die door het ministerie zijn aangetrokk­en. LVV is thans in het proces deze contracten voor onderhoud te vernieuwen. Tot nu toe is het in het district Nickerie met de hulp van de ministerie­s van Regionale Ontwikkeli­ng en Openbare Werken, Transport en Communicat­ie aardig gelukt de droge infrastruc­tuur in stand te houden, zodat de oogst vlot kon verlopen. Dat neemt niet weg dat ook de droge infrastruc­tuur structuree­l zal moeten worden aangepakt. De LVV-delegatie heeft verder met de coördinato­r RegioWest, Guido van der Kooye, en Nareen Gajadin, directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoeks­centrum Nickerie (Adron) gesproken over de voortzetti­ng van het ‘Suriname Maleisië Reverse Linkage Project’ en het op handen zijnde EU-project voor de rijstsecto­r in Nickerie. Adron en LVV Regio-West hebben verder in voorbereid­ing een training voor landbouwvo­orlichters over de basisrijst­eelt, welke de komende maand reeds zal moeten aanvangen. Het is de bedoeling van minister Rabin

Parmessar om vanaf de inzaai tot de oogst nauwletten­d en geregeld te monitoren voor een vlotte gang van zaken binnen de sector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname