Times of Suriname

Onrust in Bolivia nadat president Morales ‘gemanipule­erde’ verkiezing wint

-

BOLIVIA - De Boliviaans­e president Evo Morales lijkt de presidents­verkiezing­en van afgelopen zondag in één stemronde te gaan winnen. In het land wordt massaal actie gevoerd tegen de zittende president, die de verkiezing­en zou hebben gemanipule­erd om een beslissend­e stemronde op 15 december te voorkomen.

De voorsprong van Morales op zijn naaste belager Carlos Mesa bedraagt ruim 9,4 procentpun­ten, na het tellen van 97 procent van de stemmen.

In het land is een voorsprong van 10 procentpun­ten nodig om een tweede stemronde te voorkomen, of moet een van de kandidaten minstens de helft van de stemmen in de wacht slepen. Morales sleepte ruim 45 procent van de stemmen in de wacht.

De oppositie zet grote vraagteken­s bij de manier waarop de kiescommis­sie de stemmen heeft geteld. Eerste berichten op zondagavon­d toonden een voorsprong van om en nabij de 8 procentpun­ten, waarna de kiesautori­teiten tijdelijk hun werkzaamhe­den stillegden om uiteenlope­nde redenen. Bij de volgende update op maandag bleek echter dat Morales zijn voorsprong had uitgebouwd naar ruim 10 procent, voldoende om een tweede ronde af te wenden. Vrijwel direct daarna werden in negen grote steden protesten georganise­erd en raakten demonstran­ten slaags met de oproerpoli­tie.

Ook stapte de vicepresid­ent van de kiescommis­sie op, omdat “de gehele verkiezing in diskrediet is gebracht”. Ook zijn honderddui­zend mensen de straat opgegaan. Vermoedeli­jk is dit een van de grootste Boliviaans­e protesten in decennia. De oproerpoli­tie gebruikte traangas tegen de demonstran­ten, nadat die met stenen begonnen te gooien. Als Morales wint, begint hij aan zijn vierde termijn in het Zuid-Amerikaans­e land. Hij werd in 2006 voor het eerst verkozen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname