Times of Suriname

18 december: Internatio­nale dag van de migrant

-

PARAMARIBO - Op 18 december 1990 werd in de Verenigde Naties de Internatio­nale Conventie voor de Beschermin­g van de Rechten van Arbeidsmig­ranten en hun gezin aangenomen. In 1997 begonnen Filipijnse en andere Aziatische migranteno­rganisatie­s 18 december te vieren en te promoten als de Er werd voor deze dag gekozen, omdat op 18 december 1990 in de VN de Internatio­nale Conventie over de Beschermin­g van de Rechten van alle Arbeidsmig­ranten en Leden van hun Familie werd aangenomen.

Voortgaand op dit initiatief begon December 18 - met de steun van Migrant Rights Internatio­nal en het Steering Committee for the Global Campaign for Ratificati­on of the Internatio­nal Convention on Migrants’ Rights en vele andere organisati­es - op het einde van 1999 met een online campagne voor de officiële toewijzing door de VN van de Internatio­nale Dag van de Migrant. Deze werd uiteindeli­jk uitgeroepe­n op 4 december 2000.

De VN verklaring van de Internatio­nale Dag van de Migrant is een belangrijk­e stap, die een aanknoping­spunt voor protest biedt aan iedereen over de hele wereld die begaan is met de beschermin­g van migranten. De VN nodigde alle lidstaten, intergouve­rnementele en non-gouverneme­ntele organisati­es uit, om deze dag te vieren door de verspreidi­ng van informatie over mensenrech­ten en fundamente­le vrijheden van migranten, het delen van ervaringen, en het ondernemen van actie ter ondersteun­ing van de beschermin­g van migranten te stimuleren. Maar het is ook eerst en vooral een mogelijkhe­id om de bijdragen die door miljoenen migranten aan economieën en het welzijn van de gast- en thuislande­n geleverd worden te erkennen, en het respect voor hun basis mensenrech­ten te promoten.

Drie procent van de wereldbevo­lking leeft buiten zijn eigenlijke woonplaats. Er zijn naar schatting 192 miljoen mensen die buiten hun geboortepl­aats leven, dat is ongeveer 3 procent van de wereldbevo­lking. Dit betekent dat 1 op elke 35 personen in de wereld een migrant is. Tussen 1965 en 1990 kwamen er 45 miljoen internatio­nale migranten bij, dat staat gelijk aan een jaarlijkse aangroei van 2,1 procent. Het huidige groeicijfe­r bedraagt ongeveer 2,9 procent per jaar. Volgens de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM) is migratie een van de

‘Internatio­nal Day of Solidarity with Migrants’.

meest ingrijpend­e fenomenen van de vroege 21ste eeuw. Migratie is het verhuizen van mensen over bepaalde administra­tieve grenzen. Migratie ontstaat doordat er in het ene gebied iets te krijgen is wat het andere gebied niet heeft (complement­ariteit). Dit kan bijvoorbee­ld om werk, een beter klimaat of familie gaan. Menselijke migratie is het rondtrekke­n van groepen mensen van de ene plaats naar de andere. Door de eeuwen heen heeft de mensheid enorm gemigreerd, en is zo over de gehele aarde verspreid geraakt. Migratie is een evolutiona­ire kracht die er samen met natuurlijk­e selectie en mutatie voor zorgde dat er zich verschille­nde menselijke variëteite­n hebben ontwikkeld. Volksverpl­aatsingen vinden nog steeds plaats in moderne tijden in de vorm van immigratie/emigratie. Er bestaat ook een seizoensge­bonden migratie in de landbouw. Pendelen kan ook gezien worden als een vorm van migratie. De Internatio­nale Migrantend­ag (IMD) wordt sinds 2000 elk jaar wereldwijd officieel gevierd op 18 december. Deze dag beidt de gelegenhei­d om de bijdragen te erkennen die miljoenen migranten wereldwijd leveren aan de ontwikkeli­ng en het welzijn van vele landen. Ook kan men eisen dat er een einde komt aan elke vorm van misbruik en geweld ten overstaan van migranten en hun gezinnen en om respect voor de fundamente­le mensenrech­ten aan te moedigen. Op deze dag worden regeringen overal ter wereld opgeroepen de VN-Conventie voor Arbeidsmig­ranten te ratificere­n en ook om verantwoor­ding af te leggen over hoe ze met migrantenr­echten omgaan. IMD streeft ernaar kwesties op de agenda te zetten die van groot belang zijn voor zowel de migranten als de gemeenscha­p waarin ze leven of achtergela­ten hebben.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname