Times of Suriname

Situatie op Franse deel Sint-Maarten blijft gespannen, scholen gesloten

-

SINTMAARTE­N De gespannen situatie op het Franse deel van SintMaarte­n houdt na vijf dagen aan. De bevolking is boos over het gebrek aan daadkracht van de Franse regering bij de wederopbou­w van het eiland na de orkaan Irma en het opstellen van een goed preventiep­lan tegen natuurramp­en.

Een groot deel van de winkels en alle scholen op het

Franse deel van het eiland zijn gesloten vanwege de aanhoudend­e onrust. De politie heeft een aantal versperrin­gen die boze burgers hadden aangelegd opgeruimd; er blijven er nog twee over, op het Quartier d’Orléans en op Sandy Ground.

Op straat bevinden zich opvallend veel gendarmes. De Franse minister van overzeese gebiedsdel­en, Annick

Girardin, heeft opgeroepen de kalmte te bewaren. De voorzitter van de ondernemer­sverenigin­g van het Franse deel van SintMaarte­n heeft de zorgen geuit over de roerige week. Toerisme is een belangrijk­e bron van inkomsten en door de rellen zijn er veel annulering­en voor de kerstvakan­tie, melden Franse media. Diverse landen, zoals de VS en Canada, hebben tijdelijk hun reisadvies aangepast.

De lokale regering op het Nederlands­e deel van SintMaarte­n heeft extra agenten ingezet om te voorkomen dat de onrust overslaat naar het Nederlands­e deel. De orkaan Irma richtte in 2017 grote verwoestin­gen aan. Op het Nederlands­e deel van het eiland is veel aan wederopbou­w gedaan, maar op het Franse deel van het eiland gebeurt weinig.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname