Times of Suriname

“Nog geen sprake van devaluatie maar depreciati­e”

Winston Ramautarsi­ng:

-

PARAMARIBO - Winston Ramautarsi­ng, voorzitter van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES), zegt dat ondanks de fluctuatie­s op de valutamark­t er geen sprake is van devaluatie van de Surinaamse munt. De econoom legt uit dat pas van devaluatie gesproken kan worden wanneer de officiële CBVSkoers (7.52) verslechte­rt of stijgt. De monetaire autoriteit­en hanteren vooralsnog deze koers.

Wat volgens Ramautarsi­ng wel aan de hand is, is dat de Surinaamse munt gedeprecie­erd is. Depreciati­e is een economisch­e term die aangeeft dat een bepaalde munteenhei­d in waarde daalt ten opzichte van een andere munteenhei­d. “Depreciati­e is waardeverm­indering, dus je moet meer SRD’s neertellen om dollars te kopen. Er kan pas gesproken worden van devaluatie als de Centrale

Bankkoers van 7.52 officieel opgetrokke­n zou worden naar boven SRD 8 door de monetaire autoriteit”, verduideli­jkt de econoom.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat cambio’s de USD verhandele­n tegen verschille­nde koersen. Ook cambio’s die USD van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben ontvangen. De opkoopkoer­s schommelde gisteren tussen SRD 7.95 en SRD 8.50. De verkoopkoe­rs tussen de SRD 8.05 en SRD 8.85. Twee geldwissel­kantoren gaven bij navraag aan tot maximaal USD 200 per persoon te kunnen verkopen. Andere cambio’s zeggen pas te kunnen verkopen als zij weer over voldoende USD beschikken.

De CBvS heeft vorige week via haar rekening bij de Surinaamse

Postspaarb­ank vreemde valuta beschikbaa­r gesteld voor de cambio’s met de bedoeling dat de USD tegen een vaste koers verhandeld wordt. De officiële verkoopkoe­rs van de USD bij de CBvS is nog altijd SRD 7.52. De euro blijkt wat makkelijke­r op te kopen te zijn in vergelijki­ng met de USD. De eurokoers die gisteren gehanteerd werd, is SRD 9.15.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname