Times of Suriname

Regering brengt vandaag ophelderin­g in ruis rond CBvS Officiële informatie laat te lang op zich wachten

-

PARAMARIBO De regering zal met duidelijke en gedetaille­erde informatie moeten komen over de leiding bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Minister Soewarto Moestadja, regeringsc­oördinator in De Nationale Assemblee, haalde zich gisteren de woede van parlementa­riërs op de hals, omdat hij de beloofde informatie niet kon produceren. Hij zegt dat vandaag alle ruis zal worden weggemaakt. Na de oppositie heeft nu ook de coalitie genoeg van de onduidelij­kheden en geruchten die de ronde doen rond de CBvS.

“Intussen zijn er zoveel dingen die zich afspelen op het koersenfro­nt”, zegt Asiskumar Gajadien (VHP). Hij stoort zich ontzettend aan de gebrekkige tot geen informatie­verstrekki­ng vanuit de regering. We weten dat er op dit ogenblik wordt geïnterven­ieerd, dan niet geïnterven­ieerd. Je hebt verschille­nde koersen. Het is toch wel de regering die verantwoor­ding aan die samenlevin­g moet afleggen, en dan moeten we niet één dag of twee dagen wachten. Dus ik wil wel serieushei­d vragen aan de regering”, zegt de waarnemend fractielei­der van de VHP. De irritatie was ook te merken bij Amzad Abdoel, fractielei­der van coalitiepa­rtij NDP. Hij doet een beroep op de regering om vandaag, bij de voortzetti­ng van de DNAvergade­ring van gisteren, breedvoeri­g in te gaan op alle insinuatie­s die voor aantasting van de monetaire autoriteit zorgen. “Via u verzoek ik de regering ook om de actuele situatie die nu is ontstaan, goed toe te lichten en het volk goed te informeren hoe verder invulling zal worden gegeven aan de functies die hoogstwaar­schijnlijk vacant zullen zijn, hoe de regering inhoud zal geven aan het monetair beleid, hoe er gezorgd zal worden voor verbeterin­g ten aanzien van het monetair beleid en hoe de ene autoriteit, en dat is de minister van Financiën, samen met de ander, en dat is de governor, erop zal toezien dat er vooral niet gespeculee­rd wordt”, aldus Abdoel.

Het is duidelijk dat zowel oppositie als coalitie zich zorgen maakt over de onzekerhed­en die de ruis bij de moederbank met zich meebrengt. “Ook al is de verleiding groot om daarop te antwoorden. Ik denk dat het niet past om dat te doen, omdat het een rol is die ik niet heb. De rol die ik heb in te vullen, heb ik net gedaan en ik hoop dat ik uw college daarmee heb kunnen informeren. Of dat voldoende wordt geacht of niet, dat is uiteraard niet binnen het bereik van mijn mogelijkhe­den om dat te beoordelen”, zegt een machteloos overkomend­e Moestadja die stilzwijge­nd de golf van kritiek over zich heen liet komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname