Times of Suriname

Belangrijk­e gebeurteni­ssen in 2020 (deel 4/slot)

-

07: Maisha Neus veroordeel­d voor rijden onder invloed

Het OPEC-fonds voor Internatio­nale Ontwikkeli­ng (OFID) en het Ministerie van Financiën hebben een lening ter waarde van USD 32 miljoen beklonken. Het betreft twee afzonderli­jke leningen waarvan USD 6 miljoen gaat naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ten behoeve van de upgrading van de operatieka­mer en andere faciliteit­en. Het grootste deel, USD 26 miljoen, gaat naar de NV Energie Bedrijven Suriname voor verbeterin­g van de energieopw­ekking, waaronder twee centrales.

Suriname heeft de afgelopen jaren weinig gedaan aan het zelfmoordp­robleem. Het land heeft nog steeds een van de hoogste aantallen zelfmoordg­evallen. Met 26 gevallen per 100 duizend inwoners scoort Suriname zeer hoog op zelfmoordi­ncidenten in vergelijki­ng met het wereldwijd­e gemiddelde van zestien gevallen per 100 duizend inwoners.

Er is wetgeving op komst om de Centrale Bank van Suriname (CBvS) meer bevoegdhed­en te geven om te kunnen optreden tegen oneigenlij­ke handelinge­n van geldwissel­kantoren. Wisselkoer­sen worden opgeschroe­fd en zorgen voor een ongewenste discrepant­ie tussen de officiële wisselkoer­s en de parallelma­rkt. De wetsaanpas­sing moet de bevoegdhed­en van de CBvS als monetaire autoriteit uitbreiden waaronder ook het verkrijgen van opsporings­bevoegdhei­d.

“At the end of the day, gaan we geld nodig hebben”, aldus president Desi Bouterse die zijn reactie geeft op de kwestie rond de lening bij internatio­naal financier Oppenheime­r. Hij geeft aan dat het van vertrouwen getuigt wanneer internatio­nale banken zich achter Suriname scharen.

14: Bromfietse­r 56e verkeersdo­de

Een bromfietse­r is zaterdagmi­ddag op de hoek van de Hofstede Crulllaan en de Wichersstr­aat omgekomen bij een aanrijding met een personenau­to. Hij is de 56e verkeersdo­de voor dit jaar.

15: “Vermoorde dakloze was geliefd”

“De vermoorde dakloze was geliefd. Ik ben in shock”, vertelt een winkelier aan de krant. Een dakloze is in de nacht van zondag op maandag aan de Domineestr­aat vermoord. Hij sliep op de stoep van een winkel waar hij dood werd aangetroff­en. Zijn ontzielde lichaam is ontdekt door een voorbijgan­ger.

De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) heeft gisteren aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen de Staat voor overtredin­g van de Wet op de Staatsschu­ld. De VHP heeft de procureur-generaal (pg) verzocht om, conform artikel 149 van de Grondwet, te vorderen bij De Nationale Assemblee dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in deze in staat van beschuldig­ing wordt gesteld.

De 104-jarige TD die maandagavo­nd is omgekomen bij een brand in een woning aan de Groenharts­traat, schreeuwde om hulp. Hij was op het balkon van een hoogbouwwo­ning en vroeg om hulp. Omstanders hebben toen matrassen gezet zodat de bejaarde erop kon springen.

PG start onderzoek naar handelen Hoefdraad

Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday heeft opdracht gegeven aan de politie tot onderzoek van handelinge­n van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op ‘verdenking’ van het overtreden van het leningenpl­afond ex artikel 3a van de Wet op de Staatsschu­ld. Intussen is een initiatief­voorstel in het parlement ingediend voor wijziging van deze wet, wat inmenging in het opsporings­onderzoek kan betekenen.

De coalitie is opgetromme­ld om morgen een goede vertegenwo­ordiging te hebben in De Nationale Assemblee (DNA) om de Wet op de Staatsschu­ld te wijzigen. Alle commentaar en kritiek van deskundige­n en belanghebb­enden ten spijt, de strafbepal­ing wordt geschrapt en het zal niet meer mogelijk zijn om de minister van Financiën strafrecht­elijk te vervolgen voor overschrij­ding van het obligoplaf­ond.

Rechter Lydia Ravenberg heeft Maisha Neus gisteren veroordeel­d voor het rijden onder invloed van alcohol. Zij legde Neus een boete op van SRD 1750, te vervangen door vier weken hechtenis. Zij heeft de veroordeel­de de rijbevoegd­heid ontzegd voor vijf maanden.

Verzoek beëindigin­g strafproce­s Bouterse afgewezen

Het Hof van Justitie heeft gisteren het verzoek van advocaat Irvin Kanhai afgewezen om het strafproce­s tegen verdachte Desi Bouterse in het 8 Decemberst­rafproces te beëindigen. Kanhai bevestigt de afwijzing.

Een deel van de weg naar Nieuw Jacob Kondre, ongeveer 25 kilometer verwijderd van Atjoni, stond woensdagmi­ddag over de volle breedte in brand. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat de brandweer van post Brownsweg om 13.27 uur de melding kreeg van de politie van Brownsweg dat er brand was op de openbare weg.

De voetganger­s Ashawatie Wazier-Manglie (52) en Denice Noordzee (66) zijn zaterdagoc­htend rond 06.05 uur op het voetpad aan de Indira Gandhiweg dodelijk aangereden door een auto. De veroorzake­r is na de aanrijding doorgerede­n. Wazier-Manglie overleed ter plekke, terwijl Noordzee met de ambulance was vervoerd naar de Spoedeisen­de Hulp.

13: Verdachten 8 Decemberst­rafproces opgeroepen

De verdachten in het 8 Decemberst­rafproces, in zowel de burger- als militaire kamer, zijn voor 29 november opgeroepen om voor de krijgsraad te verschijne­n. Irvin Kanhai, advocaat van hoofdverda­chte Desi Bouterse, zegt aan de krant dat de verdachten hun oproep maandag hebben ontvangen.

16: Bustermina­ls Ondrobon in gebruik genomen

Drie bustermina­ls bij Ondrobon aan de Dr Sophie Redmondstr­aat zijn gisteren in gebruik genomen. De bustermina­ls hebben de regering USD 3.4 miljoen gekost. Het doel is om een centraal punt te hebben waar alle bussen staan. Dat is beter voor passagiers, omdat ze dan veilig de bus kunnen in- en uitstappen. De PKS- en de Lijn 5-bussen zullen van de Waterkant verhuizen naar de Dr Sophie Redmondstr­aat.

Een pantserwag­en van de Militaire Politie heeft gisteren een restaurant en een powerhouse bij de rotonde aan de Van ‘t Hogerhuyss­traat geramd. Drie militairen zaten erin, maar ze liepen geen ernstig letsel op.

20: Geen voorzitter­schap Caricom voor Bouterse

President Desi Bouterse zal geen invulling geven aan het voorzitter­schap van de Caricom op 1 januari 2020. Volgens het roulatiesy­steem binnen de Caricom eindigt de termijn van Allen Chastanet van Sint Lucia op 31 december dit jaar en Bouterse zou moeten overnemen. Mia Mottley, premier van Barbados, is bereid gevonden om de plaats van Suriname in te vullen.

Drie personen zijn maandagavo­nd omgekomen bij een frontale botsing aan de Oost-Westverbin­ding ter hoogte van Adjoema Bergi. Twee anderen raakten gewond. Hoofdinspe­cteur George Randjitsin­g bevestigt dat twee mannen en een vrouw zijn omgekomen.

“China zal Suriname blijven ondersteun­en bij het beschermen van zijn soevereini­teit en tegelijker­tijd helpen met het versnellen van de sociale en economisch­e ontwikkeli­ng.” Dit is de belofte die de Chinese president Xi Jinping deed aan president Desi Bouterse die bij hem op bezoek is.

De krijgsraad heeft Desi Bouterse gisteren in een meer dan honderd pagina’s tellend vonnis veroordeel­d tot twintig jaar celstraf, conform de eis van de auditeur-militair. Er is geen gevangenne­ming gelast.

05: Extoppers EBS en leverancie­r vrijgespro­ken

Rechter Alida Johanns heeft Wilgo Duiker, ex-waarnemend directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), ex-directeur Kenneth Vaseur en Dick van Kanten van Greenland Developmen­t gisteren vrijgespro­ken van de gehele tenlastele­gging. Duiker verscheen in de rechtszaal om het vonnis aan te horen, maar de twee andere verdachten niet.

Ondanks dat hij met een vonnis van twintig jaar opgescheep­t zit, kon Desi Bouterse gisteren tijdens een kadermeeti­ng van de Nationale Democratis­che Partij (NDP) in Ocer toch nog grappen over deze bittere pil. Hij merkt op dat de uitspraak van de krijgsraad de eenheid onder de NDP heeft versterkt. “Dat wil niet zeggen dat ze mij moeten opsluiten”, zei een ontspannen NDP-voorzitter.

13: Drugslijn Suriname-België-Moldavië opgerold

In de zaak waarbij begin dit jaar 2200 kilogram cocaïne is onderschep­t op de Dr Jules Sedney Haven is meer klaarheid gekomen. Het nieuws is gisteren wereldkund­ig gemaakt op een persconfer­entie in Moldavië, de eindbestem­ming van de lading rijst waarin de drugs zaten. Veiligheid­sautoritei­ten in het Oost-Europese land hebben het netwerk, dat verantwoor­delijk wordt geacht voor de drugsladin­g, opgerold.

Het is de regering gelukt om een lening los te krijgen op de internatio­nale kapitaalma­rkt. Het gaat om USD 125 miljoen, dat voornameli­jk gebruikt zal worden om de achterstal­lige stroomreke­ning van USD 120 miljoen aan Alcoa/Suralco te betalen, zodat de Brokopondo Krachtcent­rale en alle waterwerke­n uiterlijk 31 december overgedrag­en kunnen worden.

De kandidaten van de coalitie voor invulling van het Constituti­oneel Hof zijn, zoals verwacht, goedgekeur­d en die van de oppositie voorlopig ter zijde gelegd. De namen van de kandidaten worden voor benoeming doorgestuu­rd naar president Desi Bouterse. De oppositie was niet te spreken over de wijze waarop de afhandelin­g van deze zaak achter gesloten deuren plaatsvond en verliet uit protest de vergaderin­g.

De kwestie rond de aangehoude­n 19,5 miljoen euro is nog lang niet afgedaan. Het Nederlands­e Openbaar Ministerie (OM) moet het geld teruggeven aan de Surinaamse banken, maar heeft twee weken de ruimte om in hoger beroep te gaan. Indien de zaak tijdens het vervolgtra­ject ook in Surinames voordeel uitpakt, is het niet uitgeslote­n dat er een schadeclai­m zal worden ingediend tegen het Nederlands­e OM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname