Times of Suriname

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaand­en

-

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefeni­ng op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduik­ster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaand­en zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtsho­f. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem wil eerst een klachtproc­edure door de nabestaand­en afwachten, bleek gisteren. De nabestaand­en willen een zwaardere aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) tegen vier betrokken militairen bij de dodelijke duik. Dat willen zij afdwingen bij het gerechtsho­f.

De duikster kwam om het leven nadat zij water in haar masker kreeg en de spraakverb­inding met haar collega’s wegviel. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestap­t op ‘lijncommun­icatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout. Hulp voor de vrouw kwam daarna te laat.

Het OM vervolgt in de zaak een vrouw uit Den Helder (50), haar instructeu­r uit Anna Paulowna (51) en twee meerderen uit Hippolytus­hoef (52) en Alkmaar (45). Justitie verwijt hen het ‘niet opvolgen van veiligheid­svoorschri­ften, met dodelijke afloop’. De nabestaand­en willen vervolging wegens ‘dood door schuld’, een beschuldig­ing die het OM na onderzoek juist had laten varen.

De advocaten van de militairen menen dat de voorschrif­ten waarover het OM spreekt niet eens aantoonbaa­r de status van dienstvoor­schrift hadden. De nabestaand­en vrezen dat de dood van de duikster daardoor mogelijk onbestraft blijft. Ook geeft ‘dood door schuld’ hen spreekrech­t in de rechtszaal. De huidige beschuldig­ing doet dat niet. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem was al begonnen met het stafproces en zou getuigen en deskundige­n gaan horen. Hoelang het proces stil komt te liggen, is onduidelij­k. Het gerechtsho­f in Arnhem heeft de klacht nog niet behandeld en kan niet aangeven wanneer een uitspraak te verwachten valt.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname