Times of Suriname

Migrant zet woningmark­t verder onder druk, vreest Nederlande­r

-

GRONINGEN - Nederlande­rs maken zich steeds meer zorgen dat migratie de toch al krappe woningmark­t verder onder druk zet. Een toenemend deel van de bevolking is daarnaast sowieso negatief over de opvang van asielzoeke­rs.

Dat blijkt uit onderzoek door de Rijksunive­rsiteit Groningen dat de ‘ongenoegen’ over migratie in kaart brengt. Twee jaar geleden bleek nog 59 procent van Nederlande­rs zich zorgen te maken over de invloed van migratie op de woningmark­t, inmiddels is dat 63 procent. Tegenover migratie in het algemeen staat 43 procent van de Nederlande­rs negatief, in 2017 was dat nog 38 procent. “Een groeiend deel ziet asielzoeke­rs meer als een bedreiging dan als een verrijking, zegt minder geneigd te zijn om asielzoeke­rs te helpen, reageert met minder positieve emoties op het feit dat Nederland asielzoeke­rs opvangt, en wijst het beleid op gebied van opvang van asielzoeke­rs af”, schrijven de onderzoeke­rs.

Overigens blijkt wel dat Nederlande­rs die dicht bij een asielzoeke­rscentrum wonen overwegend positief tegen opvang staan. Wie daar verder vandaan woont, is negatiever. De onderzoeke­rs menen dat de meeste Nederlande­rs nog steeds wel veel empathie voelen, zo’n 45 procent wil ook wel een helpende hand reiken, maar een kwart van alle Nederlande­rs wil echter ook dat er hard wordt opgetreden tegen asielzoeke­rs die zich niet gedragen. De meeste overlast komt van asielzoeke­rs uit zogenoemde ‘veilige landen’ als Marokko, Algerije en Albanië. Zij maken geen of nauwelijks kans op asiel, maar komen toch naar Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat een opmerkelij­k groot deel van de Nederlande­rs, een dik kwart zelfs, vindt dat de overheid ‘omver zou moeten worden geworpen’. Die groep maakt zich ook zorgen om migratie, maar dat is niet de enige reden van hun woede tegen de Staat. Van die groep vindt zo’n 21 procent dat de overheid zelfs ‘met geweld’ zou moeten worden aangepakt. Protest tegen migratie vormt de uitlaatkle­p van de onvrede tegenover de overheid. Waar die onvrede verder uit bestaat, blijkt overigens niet uit deze studie. Alleen dat zij gewag maken van ‘breed maatschapp­elijk verval’ en een overheid ‘die de controle kwijt is en niet bij machte is het tij te keren’.

(AD)

 ??  ?? Asielzoeke­rs bij het aanmeldcen­trum in Ter Apel. (Foto: AD)
Asielzoeke­rs bij het aanmeldcen­trum in Ter Apel. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname