Times of Suriname

Overleving­skans kankerpati­ënten neemt elk jaar iets toe

-

DEN HAAG Regeringsp­artijen ChristenUn­ie en CDA reageren verontwaar­digd op het manifest van coalitiepa­rtner D66 waarin wordt gepleit voor een pragmatisc­h drugsbelei­d. De huidige repressiev­e aanpak werkt niet volgens de opstellers van het manifest, dat door diverse experts, wetenschap­pers en politici is onderteken­d. Ook de oppositie is kritisch. ‘Junkies66’ twittert PVV-leider Geert Wilders. Het streven om via repressie tot een drugsvrije wereld te komen, moet volgens D66 worden gestopt. “Het is een heilloze weg”, aldus het manifest. Er moet een gereguleer­de drugsmarkt komen en meer worden ingezet op voorlichti­ng en hulpverlen­ing. Voor een realistisc­her drugsbelei­d moet verder meer internatio­naal worden samengewer­kt.

ChristenUn­ie en CDA zien helemaal niks in het manifest. “Dat D66 – de partij die ‘gezondheid’ en ‘preventie’ belangrijk zegt te vinden – nu oppert om een schadelijk­e, criminele en gevaarlijk­e praktijk voortaan ‘normaal’ te gaan vinden, is werkelijk onbegrijpe­lijk”, zegt Stieneke van de Graaf (CU).

Volgens CDA’er Madeleine van Toorenburg heeft het ‘progressie­ve drugsbelei­d’ van de afgelopen twintig jaar ertoe geleid dat Nederland nu ‘xtc-exporteur nummer 1’ is en drugscrimi­nelen zich daar ‘onaantastb­aar’ wanen. Legaliseri­ng van harddrugs zal het gebruik volgens haar normaliser­en en ‘dat is juist heel slecht voor de volksgezon­dheid’. Het CDA zal zich met kracht verzetten tegen het verder legalisere­n en normaliser­en van drugs.

De grootste regeringsp­artij VVD wil beleid dat werkt en “waarmee we het verdienmod­el van drugscrimi­nelen onderuitha­len. Als een vorm van regulering kan bijdragen aan de bestrijdin­g van drugscrimi­naliteit, dan moet dat bekeken worden. Maar Nederland moet ook niet naief zijn als het gaat om drugs”, aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. “Het gaat hier om grootschal­ige internatio­nale handel in handen van nietsontzi­ende criminelen.”

Het kabinet is bezig met een experiment voor gereguleer­de bevoorradi­ng van coffeeshop­s. Het kostte het CDA en CU veel moeite om daar al in mee te gaan.

Het manifest is samen met verslaving­szorgverle­ner Jellinek en drugsonder­zoeker Ton Nabben opgesteld. Verder heeft onder anderen oudVVD-leider Frits Bolkestein getekend.

(De Telegraaf)

UTRECHT - De kans dat iemand die de diagnose kanker krijgt, vijf jaar later nog leeft, neemt elk jaar met ongeveer een procent toe. De overleving­skans was gemiddeld 65 procent in 2018 en een jaar eerder 64 procent, blijkt uit de Nederlands­e

Kankerregi­stratie. In dat onderzoek wordt het diagnoseja­ar vergeleken met de situatie vijf jaar later.

De kans op overleving is vooral flink toegenomen bij onder meer prostaatka­nker, darmkanker en borstkanke­r en bij veel soorten bloed- en lymfeklier­kanker. Maar bij een flink aantal zeldzame vormen werd minder vooruitgan­g geboekt. Patiënten met alvleeskli­erkanker hebben met 5 procent de laagste kans te overleven, aldus het IKNL, het Integraal Kankercent­rum Nederland.

De landelijke databank Nederlands­e Kankerregi­stratie wordt door het IKNL beheerd. De databank wordt geraadplee­gd voor klinische studies en onderzoek naar de kwaliteit van zorg.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Drugsafval wordt vaak in de natuur gedumpt. (Foto: NOS)
Drugsafval wordt vaak in de natuur gedumpt. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname