Times of Suriname

Iran dreigt Europa met terugtrekk­ing anti-kernwapenv­erdrag

-

IRAN - Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferat­ieverdrag (NPV) dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. “Als de Europeanen hun ongepaste gedrag voortzette­n of het Iran-dossier doorsturen naar de VN-Veiligheid­sraad, trekt Iran zich terug uit het NPV”, zei minister Mohammad Javad Zarif (Buitenland­se Zaken) volgens Iraanse media.

Europese landen hebben Iran verweten zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal uit 2015, gesloten door toenmalig Amerikaans president Barack Obama. Daarin is afgesproke­n dat Iran de nucleaire activiteit­en beperkt in ruil voor verlichtin­g van economisch­e sancties. Dat leverde het land miljarden dollars op. President Donald Trump zegde de deal in 2018 op. Ook Europese landen verwijten nu Iran zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China.

Het geschil wordt eerst behandeld door een gezamenlij­ke commissie, maar kan later ook bij de VN-Veiligheid­sraad worden neergelegd. Het kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokke­n.

Iran heeft de naleving van de afspraken uit het atoomakkoo­rd geleidelij­k afgebouwd. Het land is ontevreden omdat de VS zich in 2018 eenzijdig uit de deal hebben teruggetro­kken. Trump liet ook weer zware sancties opleggen. Hij wil Teheran zo dwingen opnieuw te onderhande­len, omdat hij vindt dat zijn voorganger Obama een slechte deal heeft gesloten.

Buitenland­minister Zarif gaat toch niet naar het World Economic Forum in Davos, zo werd gisteren bekend. De organisato­ren zouden volgens Iran het programma hebben aangepast.

“Ze hebben het programma aangepast dat ze voor hem hadden, waar we het over eens waren, en ze bedachten iets anders”, zegt een woordvoerd­er van minister Mohammad Javad Zarif. Die had volgens zijn ministerie een persoonlij­ke uitnodigin­g ontvangen. “Dit bezoek gaat helaas hoe dan ook niet door.” De jaarlijkse bijeenkoms­t met wereldleid­ers en topfiguren uit het bedrijfsle­ven begint dinsdag en duurt vier dagen. De Amerikaans­e president Donald Trump komt ook naar Zwitserlan­d. Die hoeft dus niet te vrezen dat hij daar Zarif treft.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname