Times of Suriname

Nabestaand­en genocide Srebrenica stappen naar Europees Hof

-

FRANKRIJK - Nabestaand­en van de genocide in 1995 in Srebrenica stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g. De ‘Moeders van Srebrenica’ zijn het er niet mee eens dat de Hoge Raad de aansprakel­ijkheid van Nederland heeft vastgestel­d op 10 procent. Advocaat Simon van der Sluijs, die de ongeveer 900 nabestaand­en vertegenwo­ordigt, zegt dat er over de kansbereke­ning geen feitelijk debat is geweest bij de rechters. Hij noemt het percentage “volstrekt arbitrair” en spreekt van “nattevinge­rwerk”. De nabestaand­en hadden gehoopt dat de Hoge Raad de zaak zou terugverwi­jzen naar het gerechtsho­f.

Het percentage van 10 baseerde de Hoge Raad afgelopen zomer op de kans dat de 350 mannen uit handen van de Bosnisch-Servische troepen waren gebleven als de Nederlands­e militairen hen niet hadden weggestuur­d van de compound.

Het Europese mensenrech­tenhof is de laatste beroepsmog­elijkheid voor de nabestaand­en. Zaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen jaren duren. “Dat is erg vervelend”, zegt advocaat Van der Sluijs. “Maar we zijn al aan het procederen sinds 2007, dus dit kan er ook nog wel bij.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname