Times of Suriname

Kabinet Noorwegen verliest meerderhei­d na terugkeer jihadist uit Syrië

-

NOORWEGEN - Het Noorse kabinet onder leiding van premier Erna Solberg verliest haar meerderhei­d. De Fremskritt­spartiet (FrP, Vooruitgan­gspartij) van minister van Financiën Siv Jensen vertrekt met haar 27 zetels uit de coalitie omdat een jihadist en haar kinderen uit Syrië groen licht hebben gekregen om terug te keren naar Noorwegen. Vermoedeli­jk heeft de vrouw banden met terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS). Zij vertrok in 2013 naar Syrië, waar ze twee keer trouwde en twee kinderen kreeg, aldus een recent rapport.

Het Noorse parlement ging akkoord met de terugkeer, omdat een van de kinderen dringend medische hulp nodig zou hebben. De Vooruitgan­gspartij van Jensen heeft echter altijd tegen enige vorm van hulp aan jihadisten gestemd.

Het is niet duidelijk of de beslissing tot nieuwe verkiezing­en leidt. Premier Solberg zei gisteren in een eerste reactie dat zij als minderheid­skabinet door wil. Ook gaat zij nieuwe ministers van Financiën, Aardolie en Energie benoemen. De laatste parlements­verkiezing­en vonden in 2017 plaats.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname