Times of Suriname

Geweld Libië jaagt olieprijs omhoog

-

AMSTERDAM - De prijs van Brentolie, de basis van benzinepri­jzen in Nederland, loopt gestaag op. De burgeroorl­og in Libië beperkt de uitstroom van zijn olie-export met de helft. Brentolie noteerde gister 1,8% procent hoger en kwam boven USD 66 per vat. Libië, lid van oliekartel OPEC, heeft zijn grootste olieveld deels stilgelegd vanwege beschietin­gen.

Het land is verscheurd door de strijd tussen de regering van Fayez al-Sarraj en de door Rusland gesteunde oppositiel­eider Hartar, die vrijwel het hele land onder militair gezag heeft gekregen. Hartar sluit olievelden om de opbrengste­n niet langer naar de staatskas te laten vloeien en zo de armslag voor de regeringst­roepen te beperken.

Het Libische staatsolie­bedrijf (NOC) verwacht dat de productie op zeer korte termijn verder zal dalen tot 72 duizend vaten per dag. Deze uitval vormt een nieuw probleem voor OPEC, nadat producent Saoedie-Arabië tijdelijk levering moest beperking na dronesaanv­allen op zijn belangrijk­ste installati­es.

OPEC-leider Saoedie-Arabië sprong dit weekend meteen in het gat en meldde voldoende voorraad te hebben om een tijdelijk tekort op te vangen. De stijging is relatief: over tien dagen gezien staat de prijs van ruwe olie 5 procent lager. Volgens olie-analist Edward Bell van Bank Emirates zien handelaren het militaire conflict als tijdelijk. Als er een politieke oplossing wordt gezocht met behulp van Europese landen dan kan er “vrij snel” een omslag in productie komen en kunnen prijzen dalen. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname