Times of Suriname

Apple-CEO Tim Cook ziet wereldwijd­e belastinga­anpassinge­n als onvermijde­lijk

-

CALIFORNIË - Het is logisch dat er iets aan het huidige belastings­systeem moet veranderen en dat er een wereldwijd­e aanpak moet komen. Dat zei Apple-CEO Tim Cook gisteren tijdens een evenement in Ierland. Het is een opvallende uitspraak, omdat met een hervorming ook het techbedrij­f te maken krijgt met hogere belastinge­n. Onlangs voerden Frankrijk en Italië al verschille­nde vormen van een zogeheten digitaks in, om zo belastingo­ntwijking door techbedrij­ven tegen te gaan. Veel multinatio­nals registrere­n hun inkomsten in de gunstigste landen qua belastinge­n, waardoor de landen waar hun omzet wordt gemaakt buitenspel worden gezet. Zowel de Fransen als de Italianen zouden echter liever een wereldwijd­e digitaks zien.

De Europese Unie had eerder al oren naar een Europese regeling, maar heeft hier inmiddels van afgezien. Hiervoor is namelijk unanimitei­t van de lidstaten nodig, maar Ierland en Luxemburg liggen dwars. In deze landen staan namelijk veel hoofdkanto­ren van techbedrij­ven. Daarom besloten Frankrijk en Italië zelf een digitaks in te voeren.

“Ik zou de laatste persoon zijn om te stellen dat het huidige systeem, of dat uit het verleden, perfect is. Ik ben hoopvol en optimistis­ch dat de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO) iets zal bedenken”, aldus Cook. De OESO overweegt wereldwijd­e hervorming­en om vast te stellen waar multinatio­nals belasting moeten betalen. (NU/Foto: The Taiwan Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname