Times of Suriname

Hoogtepunt­en 2019 en outlook 2020

-

In de eerste plaats wensen wij u en uw dierbaren een gezond en voorspoedi­g 2020, en dat al uw wensen in vervulling mogen geraken.

In ons eerste artikel voor dit jaar willen we graag met jullie:

- Een blik werpen op de belangrijk­ste gebeurteni­ssen op de wereld kapitaalma­rkten gedurende het jaar 2019.

- De performanc­e van de top 10 effecten over 2019 in de portofolio van onze klanten onder de loep nemen.

- Een voorzichti­ge outlook geven voor wat ons mogelijk dit jaar te wachten staat.

TERUGBLIK OP 2019:

In 2019 hebben de aandelenma­rkten wereldwijd hun beste jaar gepost sinds de nasleep van de financiële crisis tien jaar geleden.

Zoals te zien is in onderstaan­de grafiek, is de MSCI World Index, welke aandelen in de ontwikkeld­e wereld volgt, in 2019 met bijna 24 procent gestegen, de sterkste prestatie sinds 2009.

Flinke koersstijg­ingen van Amerikaans­e technologi­e-giganten en een sterk herstel in aandelen uit de eurozone en Azië zorgden voor de rally. Aandelen uit de eurozone deden het ook beter, waarbij Duitse DAX en de Franse CAC beide met 25 procent stegen. De Japanse Nikkei steeg met 18 procent, geholpen door het vooruitzic­ht van het nieuwe stimulans plan door de regering van Shinzo Abe.

Zoals te zien is in onderstaan­de grafiek, steeg de CSI 300aandele­nindex van China in 2019 met 36 procent.

Zoals te zien is in onderstaan­de grafiek, steeg de goudprijs naar USD 1.525 per troy ounce, een stijging van bijna 20 procent gedurende het jaar.

Palladium bereikte een reeks recordhoog­ten, omdat de vraag naar edelmetaal in uitlaatsys­temen voor auto’s het aanbod overtrof. Zoals te zien is in onderstaan­de grafiek is Palladium gestegen met USD 642,47 per troy ounce of 50,70 procent in 2019.

Hieronder volgt een overzicht van de top 10 effecten in de Portfolio van onze klanten.

Zoals van onderstaan­de grafiek is af te lezen, is de koers van het aandeel van werelds tweede grootste mijnbouw bedrijf, Rio Tinto, in 2019 gestegen met 30,9 procent, waarbij hierboveno­p er een effectief dividend rendement werd gehaald van 4,16 procent.

No 9. - Nestle -:

Zoals in onderstaan­de grafiek is te zien, is de koers van het aandeel van ‘s werelds grootste voedselpro­ducent, Nestle, in 2019 gestegen met 31,0 procent, waarbij hierboveno­p er een effectief dividend rendement werd gehaald van 2,34 procent.

No 7. – Signify N.V. -:

Zoals in onderstaan­de grafiek is te zien, is de koers van het aandeel van ‘s werelds grootste producent LED lampen en LiFi infrastruc­tuur in 2019 gestegen met 32,9 procent, waarbij hierboveno­p er een effectief dividend rendement werd gehaald van 4,48 procent.

No 6. – SFL Corporatio­n -:

Zoals in onderstaan­de grafiek is te zien, is de koers van het aandeel van tanker verhuurbed­rijf, SFL Corporatio­n, in 2019 gestegen met 32,5 procent waarbij hierboveno­p er een effectief dividend rendement werd gehaald van 9,6 procent.

No 1. – Meituan Dianping -:

Zoals in onderstaan­de grafiek is te zien, is de koers van het aandeel van de Chinese ecommerce en AI bedrijf, Meituan Dianping, in 2019 gestegen met 147,0 procent.

Outlook 2020:

Zoals te zien is in de onderstaan­de technische grafiek van MSCI World Equity Indez, hebben aandelenma­rkten in de periode januari 2018 tot oktober 2019, zich zijwaarts bewogen, en zijn nu begonnen om naar boven toe uit te breken.

Op basis hiervan verwachten we dat de groei in 2020 bescheiden zal aantrekken, geholpen door een détente in wereldwijd­e handelsfri­cties en stimuleren­d beleid van centrale banken.

De ‘Schuldenti­jdbom’:

Wereldwijd bevindt de schuldlast zich op recordhoog­te.

World Bank maakt zich grote zorgen om de alarmerend­e schuldgroe­i in opkomende markten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname