Times of Suriname

“Elke andere burger zou allang zijn opgepakt en in de bak gezet worden”

-

PARAMARIBO - “Elke andere burger in het land zou allang zijn opgepakt en in de bak gezet worden”, zegt parlementa­riër Krishna Mathoera van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP). De gewezen politiecom­missaris praat over bewezen corruptie en valsheid in geschrifte. “Daarop staat gevangenis­straf.”

De regering wordt flink onder druk gezet door De Nationale Assemblee (DNA) om op te treden tegen de oneigenlij­ke handelinge­n gepleegd door Robert van Trikt, de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De regering presenteer­de gisteren een reeks van begane misstanden die volgens verschille­nde DNA-leden niet onbestraft mogen blijven.

Mathoera vindt het een kwalijke zaak dat het onverantwo­ordelijk gebruik van de staatsmidd­elen pas na maanden aan het licht is gekomen. Ook de ruimte die er zou zijn om eventuele sporen te wissen door antidateri­ng en fraude te plegen, hindert haar. “Waarom talmen we om bewijsstuk­ken niet veilig te stellen? Hoe komt het dat na maanden dit ontdekt wordt?”, zijn volgens haar de vragen die blootlegge­n hoe kwetsbaar de staatsmidd­elen zijn vanwege de machtsposi­tie die een governor heeft bij de CBvS. Ook de raad van toezicht gaat volgens haar niet vrijuit. Die zou zich onvoldoend­e van zijn taken hebben gekweten waardoor de oneigenlij­ke handelinge­n maanden ongestoord konden voortgaan. Zij praat over zachte heelmeeste­rs die stinkende wonden hebben gemaakt.

De actuele perikelen bij de CBvS maken dat er ook vragen worden gesteld over de periode voordat Van Trikt het roer overnam. De oppositie wil een onderzoek dat teruggaat tot 2010 om precies in kaart te brengen hoe de gewezen governors zijn omgesprong­en met de bijzondere machtsposi­tie die zij hadden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname