Times of Suriname

Flink gestoeid met staatsmidd­elen op Centrale Bank van Suriname Strafrecht­elijk onderzoek tegen Van Trikt niet uitgeslote­n

-

PARAMARIBO Er is flink gestoeid met staatsmidd­elen op de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Ook zou er zijn geknoeid met documenten in een poging oneigenlij­ke handelinge­n te verbergen. Indien hij nog het voordeel van de twijfel had, is dit met de onthulling­en gisteren gedaan in De Nationale Assemblee (DNA) helemaal verdampt. Robert van Trikt valt in ongenade als monetaire autoriteit en riskeert zelf strafrecht­elijk vervolgd te worden.

Zijn ingediend ontslag is geacceptee­rd door president Desi Bouterse, maar niet op grond van de argumenten die zijn aangehaald in de ontslagbri­ef: verschil van inzichten. Vandaar dat er ook nog niet gesproken kan worden van eervol ontslag. Zoals de zwaarwicht­igheden gisteren werden gepresente­erd door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is het zo goed als zeker dat Van Trikt niet langer gehandhaaf­d kan worden.

In de tien maanden die hij aanzat als governor van de CBvS, heeft Van Trikt volgens Hoefdraad bedenkelij­ke deals gesloten, waarbij de reeds sukkelende staatskas steeds aan het kortste eind moest trekken. Honderddui­zenden stroomden naar Orion Assurance & Advisory NV, een bedrijf waar Van Trikt medeoprich­ter van is. Dit bedrijf wist consultanc­ywerk bij de CBvS binnen te halen wat een verstrenge­ling van belangen is. De in ongenade gevallen governor liet ook twee auto’s in het buitenland kopen via CBvS waarvan de aankooppri­js in relatie tot de reële waarde in twijfel wordt getrokken. In dit geval gaat het om een discrepant­ie van cumulatief meer dan USD 200 duizend tussen de marktwaard­e van de auto’s en de prijs die is betaald met gelden van de samenlevin­g. Minister Hoefdraad praat over een ongebruike­lijke constructi­e waarbij twee autohandel­szaken betrokken waren: het ene bedrijf liet de wagens halen voor een ander dat als makelaar optrad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname