Times of Suriname

Huurbesche­rmingswet na 70 jaar aangepast

-

PARAMARIBO - Suriname krijgt na 70 jaar een aanpassing van de wetgeving aangaande de huur en verhuur van woningen. Gisteren is met algemene 29 stemmen moderne regelgevin­g bepaald alsook een wettelijke basis voor de instelling van een huurcommis­sie die als toezichtor­gaan zal optreden bij overeenkom­sten die worden aangegaan. De fractie van de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP) zag geen heil in deze wet en onthield zich van stemming.

De rest van de oppositie stemde onder voorbehoud voor de wet. Er werden kritische kanttekeni­ngen geplaatst bij de nieuwe wet die volgens de fracties van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), de Nationale Partij Suriname, de partij voor Democratie en Ontwikkeli­ng in Eenheid (DOE) en Pertjajah Luhur onvoldoend­e garanties biedt aan kwetsbare groepen. Mahinder Jogi (VHP) zegt dat het zal liggen aan goed leiderscha­p om de wetten goed uit de verf te laten komen. Carl Breeveld (DOE) hoopt dat er daadwerkel­ijk zal worden overgegaan tot instelling van de huurcommis­sie, aangezien de instelling van andere commissies, waaronder de anticorrup­tiecommiss­ie nog op zich laten wachten.

De nieuwe wet biedt meer garanties voor huurders en verhuurder­s in hun rechtszeke­rheid. Huurders kunnen niet van de ene op de andere dag op straat worden gezet en ze krijgen in de nieuwe wet, in sommige gevallen, tot wel acht maanden na kennisgevi­ng de ruimte om een ander onderkomen te zoeken. Ook verhuurder­s krijgen zekerheden. Zo hoeven zij niet langer naar de rechter te stappen om weer beschikkin­g over hun ruimtes te krijgen. Indien alle regels, zoals die bepaald zijn in de nieuwe wet, aangaande opzeggings­termijnen worden nageleefd, kunnen huurders onherroepe­lijk eruit worden gezet. Dit is precies het gedeelte waarover de ABOPfracti­e struikelt. Ze is van mening dat er onvoldoend­e huisvestin­g is om de behoefte op te vangen, en vreest daarom dat deze maatregel vooral de armen zal treffen. “Als je niet oppast, kan er sociale eruptie ontstaan. ABOP is er voor de pootiwan. Daarom kunnen we niet meewerken aan een wet die alle arme mensen voor wie wij werken op straat zal zetten”, zegt ABOP-waarnemend fractielei­der Marinus Bee.

Alleen het verlichten van de woningnood zal ervoor zorgen dat huurhuizen betaalbaar worden voor de meest kwetsbare groepen en daarvan is Jennifer GeerlingsS­imons (NDP), woordvoerd­er van de indieners van het initiatief­voorstel, zich bewust. Meer huizen voor meer mensen en daar werken we aan”, zegt Geerlings-Simons die de afgelopen dagen heel hard heeft getrokken aan de realisatie van de wet. Zij verruilde tijdelijk de voorzitter­shamer voor het spreekgest­oelte om het initiatief­voorstel te verdedigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname