Times of Suriname

Meeste denguegeva­llen in Paramaribo

-

PARAMARIBO – Van de tot nu toe 26 gevallen van dengue zijn de meeste in Paramaribo geregistre­erd. “De gevallen zijn verspreid over heel Paramaribo, dus we kunnen ook niet zeggen dat ze slechts uit een bepaald gebied komen”, zegt Stephanie Cheuk Alam, waarnemend hoofd van de Milieu Inspectie.

Volgens haar liggen verschille­nde factoren ten grondslag aan het feit dat de meeste gevallen in de hoofdstad zijn geregistre­erd. Het belangrijk­ste is echter de omgeving en erf schoonhoud­en. “In de overige districten hebben de districtsc­ommissaris­sen met hun team de afgelopen jaren grote opruimacti­es gehouden waardoor de kans kleiner is. Paramaribo heeft dat ook gedaan maar misschien moet vooral nu er al zoveel gevallen zijn geregistre­erd, weer gekeken worden naar welke zaken verder aangepakt moeten worden om zoveel mogelijk dengue te voorkomen”, zegt Cheuk Alam.

Suriname is nu in de alarmfase en dat houdt volgens haar in dat deze ziekte in de komende periode of kan gaan dalen of het aantal gevallen zal toenemen. “Er is absoluut nog geen sprake van een epidemie en nu is het vooral belangrijk om de mensen zoveel mogelijk te informeren over hoe deze ziekte ontstaat, zodat zij weten welke maatregele­n zij kunnen treffen om zichzelf hiertegen te beschermen. “Wij gaan de voorlichti­ng over dengue nu ook opvoeren maar daarvoor hebben wij meer manschappe­n nodig en daaraan wordt gewerkt.

Ook zullen er frequenter bezoeken worden afgelegd in buurten om te controlere­n of de mensen hun omgeving schoonhoud­en. Degenen die zich niet houden eraan, zullen hierover aangesprok­en worden. Bespuiting­en doen in de verschille­nde buurten is de laatste optie, omdat dit slechts een momentopna­me is. Op het moment van bespuiten gaan de volwassen muskieten dood, maar omdat hun levenscycl­us heel kort is, heb je na enkele dagen weer net zoveel muskieten die deze ziekte kunnen overdragen”, legt Cheuk Alam uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname