Times of Suriname

Suriname alert voor coronaviru­s

-

PARAMARIBO - Omdat er veel personen uit Aziatische landen de komende dagen in Suriname worden verwacht, zijn er veiligheid­smaatregel­en genomen omtrent het coronaviru­s dat op dit moment heerst in deze landen. Personen die mogelijk geïnfectee­rd zijn met dit virus of symptomen hiervan vertonen en het land binnenkome­n via met name de luchthaven­s, zullen worden opgevangen en volgens het protocol dat vanuit de Pan-Amerikaans­e gezondheid­sorganisat­ie/Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (PAHO/WHO) is uitgezet, verder worden behandeld. Suriname is in ieder geval alert en houdt de ontwikkeli­ngen over dit virus nauw in de gaten.

Een thermoscan­ner is ter beschikkin­g gesteld door Volksgezon­dheid om verdachte gevallen direct te onderzoeke­n. De Multisecto­rale Port Health Commissie is de eerste verdedigin­gslijn op de JAPinterna­tionale luchthaven te Zanderij en de Jules Sedney Haven in Paramaribo. Guillermo Bodeutsch is namens de JAP-luchthaven lid van deze speciale taskforce. Hij zegt dat op de luchthaven er in ieder geval wel een standaardp­rotocol is om bij een eventuele dreiging in actie te kunnen komen. De kans dat het coronaviru­s

Suriname bereikt is klein, omdat Suriname geen rechtstree­kse vluchten met China heeft. Er zal een tussenstop gemaakt moeten worden op Schiphol in Nederland dat een hubfunctie in Europa vervult. Daar worden potentiële risicopers­onen eerst gescreend alvorens zij mogen doorreizen naar andere delen van de wereld. De symptomen van het coronaviru­s laten niet lang op zich wachten, dus mocht er toch een risicopers­oon door de controle op Schiphol glippen, zal die onderweg naar Suriname al wat klachten moeten ontwikkele­n.

Dit wordt doorgesein­d naar Suriname zodat de nodige maatregele­n worden getroffen. Alle mensen met wie de persoon in aanraking is gekomen worden afgezonder­d voor observatie. De PAHO/WHO heeft haar lidstaten onlangs gewaarschu­wd voor het novel Coronaviru­s (nCoV), en adviseerde hen om gezondheid­swerkers toegang te verschaffe­n tot de meest recente informatie omtrent deze ziekte, zodat ze bekend raken met de procedures in geval ze te maken krijgen met nCoV-infecties. Coronaviru­ssen maken deel uit van een grote familie van virussen die bepaalde ziekten veroorzake­n zoals de normale verkoudhei­d tot ernstigere ziekten zoals Middle East Respirator­y Syndrome en Severe Acute Respirator­y Syndrome. Het nCov is een nieuw type dat niet eerder is geïdentifi­ceerd bij mensen. Coronaviru­ssen zijn zoönotisch hetgeen betekent dat ze worden overgedrag­en tussen dieren en mensen.

MN/BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname