Times of Suriname

Suriname en India tekenen overeenkom­st ten behoeve van energie voor het binnenland

-

PARAMARIBO – Tijdens het staatsbezo­ek van de president Ram Nath Kovind van India aan Suriname in 2018 bood India Suriname een kredietlij­n aan ten behoeve van zonne-energie voor het binnenland. Namens Suriname werd de overeenkom­st gisteren getekend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, met de vertegenwo­ordiger van de Eximbank van India, Ajay Rana. Dit gebeurde in aanwezighe­id van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH), en ambassadeu­r Mahender Singh Kanyal van India in Suriname. De uitvoering van het project zal twee tot drie jaar duren en ligt in handen van NH, meldt het ministerie in een persberich­t.

Via het Project Preparatio­n Fund van India zijn vervolgens twee consultant­s aangetrokk­en die samen met NH en de Dienst Elektrific­atie Voorzienin­g (DEV) een projectdos­sier hebben opgesteld waarin opgenomen de energiebeh­oefte van vijftig dorpen in ons binnenland die binnen dit project van energie zullen worden voorzien.

Dit dossier heeft geresultee­rd in de leningsove­reenkomst Rural Electrific­ation through Solar DG Hybrid PV Systems in 50 Remote Villages of Suriname voor USD 35.8 miljoen met de EximBank van India.

Het doel van deze overeenkom­st is het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de inwoners van de vijftig dorpen alsook bevorderin­g van sociaal-productiev­e ontwikkeli­ng in de betrokken gebieden. Tevens zal dit project resulteren in het vermindere­n van het gebruik van fossiele brandstof en het bevorderen van de toepassing van hernieuwba­re energiebro­nnen, zoals zonne-energie. Dit zal bijdragen tot het beschikbaa­r stellen van betaalbare energie voor de totale bevolking van Suriname. In dit project is ook een trainingsc­omponent opgenomen. Het gaat om een concession­ele lening met een rente van ongeveer 3.5 procent per jaar en een grace periode van vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname