Times of Suriname

Onderzoeks­raad publiceert ‘begraven’ rapport over crash Turkse Boeing

-

NEW YORK/AMSTERDAM - Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwi­ng kunnen zijn voor de mankemente­n die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden.

Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaans­e krant The New York Times door Nederlands­e onderzoeke­rs onder druk van Amerikaans­e collega’s niet in het eindrappor­t gezet. De krant stelt dat de verantwoor­delijkheid van het Amerikaans­e Boeing destijds opzettelij­k “is begraven”. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid heeft gisteren als reactie alsnog het deelrappor­t gepublicee­rd waarop het eindrappor­t van de raad over de crash van de Turkse Boeing was gebaseerd.

De raad zegt wel degelijk in het eindrappor­t te hebben gewezen op de ingebouwde fouten in het toestel, maar mogelijk heeft Boeing niets met de aanbevelin­gen gedaan. “Er is geen sprake van dat wij niet helder zijn geweest over de oorzaak: een kapotte hoogtemete­r”, zegt voorzitter Jeroen Dijsselblo­em. “De piloten hadden nog mogelijkhe­den om dat te corrigeren maar hebben dat niet benut. Maar de hoofdveran­twoordelij­kheid lag bij Boeing en dat staat ook in ons rapport.”

De OVV heeft naderhand niet gecontrole­erd of Boeing de aanbevelin­gen heeft opgevolgd, omdat in die tijd nog geen vervolgond­erzoek werd gedaan, zoals tegenwoord­ig wel gebruikeli­jk is. “Mogelijk is het zo dat hetzelfde probleem zich weer heeft voorgedaan bij Boeing”, verwijst Dijsselblo­em naar de twee recente dodelijke crashes met toestellen van het type 737 MAX in Indonesië en Ethiopië. “Waarom heeft Boeing deze les dan niet fundamente­el geleerd?”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname