Times of Suriname

Jehovah’s Getuigen willen publicatie van misbruikra­pport voorkomen

-

AMSTERDAM - De Nederlands­e afdeling van de Jehovah’s Getuigen wil met een kort geding publicatie voorkomen van een rapport over misbruik binnen de gemeenscha­p, schrijven Het Parool en het Dagblad van het Noorden. De Universite­it Utrecht, waaraan de opstellers van het rapport zijn verbonden, bevestigt het geding tegenover de NOS. De geloofsgem­eenschap is niet bereikbaar voor commentaar. De Utrechtse onderzoeke­rs moesten, in opdracht van het Wetenschap­pelijk Onderzoeke­n Documentat­iecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de ernst en omvang van misbruik binnen de geloofsgem­eenschap in kaart brengen. Daarom zijn de universite­it en de Nederlands­e staat gedaagd in het kort geding, dat morgenmidd­ag dient bij de rechtbank in Utrecht. De Jehovah’s Getuigen hebben het rapport al ingezien. Volgens het Dagblad van het Noorden typeert de organisati­e de conclusies als wetenschap­pelijk en feitelijk onjuist, lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens de geloofsgem­eenschap zal publicatie leiden tot onherstelb­are schade aan alle Jehova’s getuigen in Nederland en is er sprake van discrimina­tie op basis van godsdienst.

Uit publicatie­s in Trouw bleek in 2017 dat de afhandelin­g van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen veelal binnenskam­ers gebeurt en dat slachtoffe­rs geen hulp krijgen. Na de onthulling­en stroomden bij een meldpunt voor misbruik honderden meldingen binnen. Toen de geloofsgem­eenschap geen aanstalten maakte om de zaken zelf uit te zoeken, riep de Tweede Kamer eind 2018 op tot een onderzoek. Onderzoeks­leider en hoogleraar Kees van den Bos sprak van “een flink aantal serieuze meldingen” die het onderzoek leken te rechtvaard­igen.

(NOS)

 ??  ?? Informatie over de oorzaak van het vliegtuigo­ngeluk van de Turkse Boeing 737 is bewust niet opgenomen in het onderzoeks­rapport.
Informatie over de oorzaak van het vliegtuigo­ngeluk van de Turkse Boeing 737 is bewust niet opgenomen in het onderzoeks­rapport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname