Times of Suriname

Veertigtal migranten onderschep­t in Frankrijk die Kanaal probeerden over te steken

-

FRANKRIJK - Een veertigtal migranten, onder wie zes Israëli’s, zijn gisteren onderschep­t toen ze het Kanaal probeerden over te steken. De meerderhei­d bevond zich op een strand in het noorden van Frankrijk waar hun boot was gestrand. Dat melden verschille­nde bronnen. De brandweer kreeg gistermorg­en een oproep over 34 migranten in nood, onder wie 10 kinderen, op een strand van Touquet-Paris-Plage in Pas-de-Calais in het noorden van Frankrijk. Het ging om onder meer 18 Iraniërs en 6 Israëli’s. Een woordvoerd­er van de brandweer zei dat ze gezond en wel konden overgebrac­ht worden naar een gemeenteza­al.

Daarnaast werden gistermidd­ag zes migranten onderschep­t in een defect vaartuig voor de kust van Cap Blanc-Nez, zegt de marine van het Kanaal en de Noordzee. Een patrouille­boot van de gendarmeri­e zou de migranten benaderd hebben, maar ze waren “niet tot medewerkin­g bereid”. In de loop van de voormiddag werden ze toch nog gered.

Sinds eind 2018 is het aantal pogingen om het Kanaal clandestie­n over te steken fors toegenomen. Die oversteek is nochtans levensgeva­arlijk, vanwege de drukke scheepvaar­t, de sterke stromingen en de lage watertempe­raturen. Sinds 1 januari hebben de Franse autoriteit­en al zeker 52 migranten onderschep­t die probeerden om Engeland te bereiken in een bootje. In heel 2019 zijn er 2758 migranten onderschep­t, oftewel vier keer meer dan in 2018, zegt de maritieme prefectuur. Vier migranten werden dood aangetroff­en in zee en op een Frans strand. Ook in De Panne vond gistermidd­ag een zoekactie plaats naar migranten die in een bootje waren gestapt op de Noordzee. Daarbij zouden zes van de veertien migranten zijn gevonden die aan boord van het vaartuig gingen. De overige acht zijn nog vermist, maar inmiddels is de zoekactie stopgezet. Er wordt vermoed dat alle migranten uit het water zijn. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname